Евгений Пригожин е най-новият: Списък на мъртвите критици на Путин

...
Падания от прозорци, отровена храна, физически невъзможно самоудушаване и открити
Коментари Харесай

Падания от прозорци, отровена храна, физически невъзможно самоудушаване и открити тела с травма на главата или дупки от куршуми – това са някои от начините, по които руският Политическите опоненти на президента Владимир Путин намериха неестествена смърт през последните години.

Последният пример за тази тенденция дойде в сряда, когато руската държавна медийна мрежа ТАСС съобщи, че Евгений Пригожин, лидер на частната наемническа група Вагнер, е бил на самолет, който се разби.

Кетъринг магнат с прякор „Готвачът на Путин“, руският олигарх се обърна срещу своя покровител по-рано това лято, когато – след като критикува стратегията на Русия при нейното нахлуване в Украйна, където служат войници на Вагнер — той насочва войските си към поход към Москва. Путин обяви бунта за „нож в гърба на страната ни“ и се закле да отмъсти, а Пригозин отстъпи, оттегляйки се към съседния съюзник Беларус. Руските медии също съобщиха в сряда, че свързан с Пригожин генерал е бил уволнен от длъжността командир на военновъздушните сили на страната.

Самолетът е превозвал трима членове на екипажа и седем пътници от Москва до Санкт Петербург, когато падна грубо 285 мили северно от столицата.

Путин има дълго досие да дава смъртоносни примери на своите критици. Ако Пригожин е мъртъв, „никой не трябва да се изненадва“, каза говорителят на Белия дом Адриен Уотсън пред Insider.

Някои от враговете на Путин са оцелели след очевидни опити за убийство. Най-известният опозиционен лидер в Русия Алексей Навални беше отровен през Сибир през 2020 г. с това, което западни експерти определиха, е военният нервнопаралитичен агент „Новичок". Той оцеля, но сега е в затвора. А Сергей Скрипал, бивш руски двоен агент, живеещ в Англия, беше позорно отровен с военно нервнопаралитично оръжие през 2018 г. Британското правителство каза, че е „много вероятно“ правителството на Русия да е отговорно.

Ето някои от другите най-известни примери за руснаци, които са срещнали същата очевидна съдба като Пригожин.

Павел Антов

Противниците на Путин са развили странния навик да падат от прозорците Миналия декември Антов, руски бизнесмен и политик, падна от прозорец на хотел в Раягада, Индия, след като критикува войната с Украйна в WhatsApp, съобщи BBC.

Равил Маганов

Също миналата година почина председателят на Лукойл Равил Маганов, който критикуваше нахлуването в Украйна като падна от прозореца на московска болница през септември 2022 г. В официално изявление на Лукойл Маганов е починал „след тежко заболяване“, което не се назовава.

Денис Вороненков

Бивш руски парламентарист и отявлен критик на Путин, Денис Вороненков избяга в Украйна, където беше убит с огнестрелно оръжие в Киев през 2017 г. Тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко нарече убийството му „държавен акт тероризъм“ от Русия, което Кремъл отрече.

Михаил Лесин

През 2015 г. Михаил Лесин, бивш министър на пресата в Кремъл, беше намерен мъртъв от „ травма с тъп предмет на главата” в хотелска стая във Вашингтон, окръг Колумбия. Лесин беше разследван от ФБР за потенциално пране на пари и експерти спекулираха, че той е бил убит, защото е сключил сделка с бюрото, която би разкрила корупция сред руския елит, според Daily Beast.

< strong>Борис Немцов

Немцов, политически реформатор, който ръководи масови протести срещу резултатите от парламентарните избори през 2011 г., за които беше арестуван няколко пъти, Немцов беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г. Путин каза, че ще поеме „личен контрол“ над разследването, но убиецът така и не беше открит.

Наталия Естемирова

През 2009 г. Наталия Естемирова, активистка за правата на човека, разследваща бруталното преследване от Русия на нейната война в отцепилата се република Чечня, беше отвлечена пред дома си и застреляна в гората. През 2021 г. най-висшият европейски съд по правата на човека постанови, че руските власти не са провели ефективно разследване на убийството.

Александър Литвиненко

През 2006 г. единият- агентът на руското разузнаване Александър Литвиненко почина през 2006 г., около три седмици след като пи чай, отровен с радиоактивен полоний-210, рядък и мощен радиоактивен изотоп, по време на среща с двама руски шпиони в лондонски хотел. Преди да избяга от Русия за Обединеното кралство, Литвиненко обвини Путин в корупция.

Анна Политковская

Руска журналистка, която обвини Путин в създаването на полицейска държава, Политковская беше убита през 2006 г. пред апартамента си. Когато петима мъже бяха осъдени за нейното убийство, съдията установи, че това е поръчково убийство за 150 000 долара, платено от „неизвестно лице“.

Виктор Юшченко

Украинският опозиционен лидер Виктор Юшченко беше отровен с диоксин по време на украинската президентска кампания през 2004 г., в която той се кандидатира с прозападна партия срещу проруския премиер Виктор Янукович. Лицето и тялото му бяха обезобразени и той имаше десетки операции в резултат на това.

Сергей Юшенков

Членът на руския парламент Сегей Юшенков току-що се беше регистрирал неговото движение "Либерална Русия" като политическа партия, когато беше застрелян пред дома си в Москва през 2003 г. Юшенков, който беше активен в правозащитни организации, според сведенията събираше доказателства, за да докаже, че правителството на Путин стои зад смъртоносния атентат на жилищна сграда през 1999 г.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР