Падането на Берлинската стена направи свободните пазарни икономики норма в

...
Падането на Берлинската стена направи свободните пазарни икономики норма в
Коментари Харесай

Уолстрийт и БРИКС - големите победители след падането на Берлинската стена

Падането на Берлинската стена направи свободните пазарни стопански системи норма в Европа, само че кои финансови пазари се оправиха най-добре от този момент? Уолстрийт и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), несъмнено, отбелязва Ройтерс.
Събитията от 1989 година преначертаха границите на Европа, само че също по този начин възвестиха съвсем две десетилетия на мощна икономическа либерализация и глобализация в Китай, Индия и Латинска Америка - вълна, която едвам в този момент доближи до връхната си точка.
Тези събития по никакъв метод не са единственият фактор. Оказва въздействие и 30-годишният спад на международните разноски по заеми, като инфлацията е удържана - даже на фона на възхода на стокопроизводителите, чиито запаси Китай е погълнал.
Обединена Германия се утвърди като най-голямата стопанска система в Европа, само че разбор на пазарните достижения демонстрира, че най-големите спечелили са Уолстрийт, знаменосецът на западния капитализъм, и нововъзникващите стопански системи на страните от БРИК - Бразилия, Индия, Китай и Русия.
От 9 ноември 1989 година широкообхватният показател Стандард енд Пуърс 500 е повишен с 1635 % като стойност, акциите в най-голямата стопанска система в Източна Европа - Полша - са поскъпнали с 550 %. Руският показател ММВБ се е повишил с близо 900 %.
Към това се прибавя растежът с 350 % на обединявания немски DAX, изчислен в доларово изражение и с 320 % на най-широкообхватните борсови показатели MSCI, както и с близо 460 % на еквивалента им за международните нововъзникващи пазари.
" Има голям брой истории тук ", сподели шефът на отдела за разпределение на активите на Ес И Би инвестмънт мениджмънт (SEB Investment Managemnet ) Ханс Петерсън.
" В комбиниране с растежа на нововънзикващите пазари, когато бяха либерализирани и след отварянето на Китай, несъмнено, имаше спад на доходността на облигациите и ние малко или доста задържахме инфлацията ", добави той.
Заемите на международните финансови пазари също набъбнаха доста като част от либерализацията.
Данните, оценени от Стейт стрийт глоубал адвайзърс (State Street Global Advisors), демонстрират, че по-голяма част от дълга на нововъзникващите пазари в света на стойност 120 трилиона $ е бил издаден след рухването на Берлинската стена. Над 40 трилиона от тях са в Китай, в това число 27 трилиона единствено през последните 10 години. За съпоставяне Русия има единствено към 2 трилиона $, частично вследствие на западните наказания, наложени през последните пет години на фона на следващото утежняване на връзките.
" Китай в този момент е вторият максимален пазар на облигации в света ", сподели Абхишек Кумар от Стейт стрийтс. " Това в действителност е нещо удивително ", добави той.
Валутите трябваше е да избегнат обезценка, както и разнообразни дългови или финансови рецесии. Руската рубла понижи на половина цената си по отношение на $ от времето на Съюз на съветските социалистически републики, до момента в който съотношението немска марка/евро се е повишило нищожно.
Големият победител по стопански напредък зад някогашната Желязна завеса е била Полша, в която брутният вътрешен артикул (БВП) е повишен с съвсем 600 милиарда $. Следващите най-добре представящи се страни са Чехия и Румъния с нарастване на Брутният вътрешен продукт от 250 милиарда $.
В Азия шампионата държи Китай, чиято стопанска система е на стойност близо 14 трилиона $ годишно. Той се отвори последователно след гибелта на водача Мао през 1976 година, само че набра забележителна скорост през 90-те години и се причисли към СТО през 2001 година, напомня Ройтерс.

(БТА)

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР