Падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г., когато

...
Падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г., когато
Коментари Харесай

Трийсет години след падането на Берлинската стена, стените се завръщат

Падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година, когато хиляди ликуващи източногерманци гледаха с наслада и подбив изкормената бетонна камара, изглеждаше знак, че идва " краят на историята ", че се задава свят без граници.

Трийсет години по-късно обаче на планетата израстват все нови крепостни зидове и огради, защото страхове, свързани с глобализацията, внушават блян към повече сигурност и самоизолация, считат ред аналитици пред Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ако хората, поставили завършек на студената война, погледнат днешните събития, ще видят парадигмата напълно заменена ", разяснява Елизабет Вале, откривател от Университета на Квебек в Монреал, знаменит специалист по граничните стени.

Сто и шейсеткилометровата линия на Берлинската стена в действителност се е трансформирала към този момент в място за разходки в пасторална атмосфера, обикнато от велосипедисти и тичащи за здраве.

40 000 километра

Другаде обаче нещата не стоят по този начин - сега " сме сигурни, че има стени с обща дължина безусловно колкото обиколката на Земята, тоест 40 000 км ", споделя тя. Показател, мощно повишен от 20 години насам. Става дума за " 71 стени ", избрани като структури, вкопани в земята и представляващи непреодолими трудности.

Повечето се намират на азиатския континент - към Индия, в Китай, Корея и Близкия изток. Други са ситуирани по-специално в Централна Европа - Унгария и България, също и в Съединени американски щати, като загради за мигранти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР