Пада пречката за сигнали по нарушения, извършени преди повече от

...
Пада пречката за сигнали по нарушения, извършени преди повече от
Коментари Харесай

Разшириха кръга на доносниците

Пада пречката за сигнали по нарушавания, осъществени преди повече от 2 години
Поправката опонира на Директива на Европейски Съюз, по която е писан българският закон, считат адвокати

Включват и доставчиците на услуги

Нотариуси, юрисконсулти, частни правосъдни реализатори (ЧСИ), техните помощници и изобщо всички лица, които упражняват правна специалност, само че без юристите, ще могат да подават доноси за нарушавания и да употребяват протекция по Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, след ремонти в текстовете му, разясниха пред “Труд news ” адвокати и юристи с дълготраен стаж. Промените са оповестени за публично разискване в държавния портал Strategy единствено месеци, откакто Законът влезе в действие през 2023 година. Още при гласуването му от Народното събрание преди няколко месеца имаше разногласия дали страната не толерира доносничеството в обществения и частния бранш, а причините “за ” бяха, че има инструкция на Европейски Съюз 2019/1937, която ни задължава да предоставим отбрана на лица, които подават информация до проверяващи органи, която са получили в хода на своята работа, само че се опасяват от възмездие.

В прясно признатите текстове предходната година имаше отделено място за изключенията от приложното поле на Закона, като едно от тях беше точно “лица, упражняващи правна специалност и за които съществува обвързване по закон за запазване на професионална загадка ”. Сега се предлага въпросният чл.4, ал.3 да бъде “стеснен ” по следния метод: “информацията за които е предпазена от поверителността на диалозите и кореспонденцията сред юристите и техните клиенти ”. “Промените ще разрешат на нотариуси, ЧСИ, юрисконсулти, прокурори, съдии и други да употребяват отбрана при подаване на сигнали ”, безапелационни са адвокати с богат опит, в това число и по европейско право. Те обаче видяха недостатъци в новите текстове, които опонират навръх въпросната Директива Европейски Съюз 2019/1937, защото в нея, въпреки и в скоби, е систематизирана “правната специалност ”, към която се числят нотариуси, ЧСИ и други (виж карето, б. р.)

Законът за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, позволява на служащи и чиновници да употребяват отбрана при сигнали против шеф, само че в този момент се предлага и увеличение на обсега на отбраната, тъй че от наредбите на закона да могат да се употребяват освен служащите и чиновниците, само че и доставчиците на услуги. С измененията се отстранява и пречката да се образува произвеждане по сигнали, отнасящи се до нарушавания, осъществени преди повече от 2 години и остава само ограничаването, отнасящо се до анонимни сигнали.

Из Директива на Европейски Съюз 2019/1937
Привилегия „ Правна специалност “ и националното право
Настоящата инструкция не следва да визира отбраната на поверителността на диалозите и кореспонденцията сред юристите и техните клиенти ( “привилегия на правната специалност ”), както е планувано в националното право и, когато е използвано, правото на Съюза, в сходство със правосъдната процедура на Съда. Освен това актуалната инструкция не следва да визира задължението за опазване на поверителното естество на диалозите и кореспонденцията на доставчиците на здравни услуги, в това число терапевтите, с техните пациенти и на медицинските досиета ( “лекарска загадка ”), както е планувано в националното право и правото на Съюза.

Конфликт на ползи
Етична комисия проверява общински съветници
Корупционно държание



Промените в Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, засягат и Закона за локалното самоуправление, където се предлага основаването на непрекъсната Етична комисия към всички локални парламенти.

Заедно с това общинските съветници би трябвало да одобряват и собствен Етичен кодекс, само че не е ясно дали текстовете в него ще бъдат унифицирани за всички Общински препоръки в страната или ще бъдат със сходно наличие, само че в другите общини ще могат да си оферират текстове по свое убеждение.

В Закона за локалното самоуправление се конституира и специфичен орган, който ще заседава по сигнали против членовете на Общинския съвет.

Въпросната непрекъсната Етична комисия съгласно новата алинея 2 в член 48, която се предлага в Закона за локалното самоуправление, само че посредством преходните и заключителни разпореждания в Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, ще би трябвало да “разглежда сигнали за неетично държание, за спор на ползи и за корупционно държание на общински съветници ”.

Всички нови текстове се изясняват с плануваното в Пътната карта за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в Република България (2021 - 2027 г.) повишение прозрачността и отчетността на локалната власт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР