П реди четири седмици Израел празнуваше завръщането си към нормалния

...
П реди четири седмици Израел празнуваше завръщането си към нормалния
Коментари Харесай

Живот с COVID-19: Израел сменя стратегията на фона на засилването на варианта Делта

П реди четири седмици Израел празнуваше завръщането си към естествения живот след сполучливата борба с COVID-19. След като бързата имунизационна акция докара до спад на случаите на заразяване и на смъртните случаи, израелците стопираха да носят маски и изоставиха всички правила за обществена отдалеченост.

След това пристигна по-заразният вид Делта и увеличението на броя на инфектираните накара премиера Нафтали Бенет да върне част от коронавирусните ограничавания и да премисли тактиката.

С политиката, която министър председателят назовава политика на "меко потушаване ", държавното управление цели израелците да се научат да живеят с вируса. Тази политика планува действието на допустимо минимум ограничавания и предотвратяването на четвърта национална карантина, която би нанесла още вреди на стопанската система. Предвид обстоятелството, че множеството израелци от рисковите групи към този момент са имунизирани против COVID-19, Бенет се надява, че по-малко хора от преди ще се разболяват съществено от ковид.

Delta Virus Deaths:

Increasing in countries with low vaccination rates (Indonesia, Russia)

Staying flat in countries with high vaccination rates (UK, US, Israel)

Conclusion: Vaccines prevent Коронавирус deaths

via Business Insider
— Faheem Younus, MD (@FaheemYounus)
"Прилагането на тактиката ще включва поемането на някои опасности, само че, като се вземе поради всичко, в това число и икономическите фактори, това е нужният баланс ", съобщи Бенет предходната седмица.

Основният индикатор, въз основа на който се взима това решение, е броят на съществено заболелите от COVID-19 в лечебните заведения, които понастоящем са към 45. Прилагането на тактиката ще включва следенето на броя на инфектираните, насърчаването на имунизациите, правенето на бързи проби и провеждането на осведомителни акции за защитните маски за лице.

Стратегията е сравнявана с проектите на английското държавно управление да постави завършек на карантината и да отвори стопанската система на Англия, макар че Израел понастоящем връща някои ограничавания, а Лондон анулира рестриктивните мерки. Сред рестриктивните мерки, които бяха върнати, са наложителното носене на маски в затворените пространства и слагането под карантина на всички хора, които идват в Израел. Стратегията на Бенет, сходно на тази на английското държавно управление, бе сложена под въпрос от някои учени.

Data from Israel suggests Pfizer’s vaccine is less effective at protecting against infections caused by the Covid-19 Delta variant, but still prevents severe illness
— The Wall Street Journal (@WSJ)
Израелското здравно министерство поучава по-скоро да се поставят старания за ограничение на разпространяването на болестта, съобщи в неделя пред радио "Кан " Шарон Алрой-Прайс, ръководителка на службата за публично здраве в израелското министерство на опазването на здравето.

"Възможно е и да няма огромно нарастване на броя на съществено заболелите, само че ние сме обезпокоени от цената на сходна неточност ", сподели тя.

Много други учени обаче поддържат тактиката на държавното управление. "Силно поздравявам метода на Израел ", съобщи Надав Давидович, началник на факултета по публично здраве в израелския университет "Бен Гурион ", съгласно който тактиката на израелското държавно управление е "златната среда " сред разхлабването на рестриктивните мерки във Англия и стягането на ограниченията в страни като Австралия.

Вирусът "няма да спре "

Последната карантина в Израел стартира през декември, към седмица след началото на една от най-бързите имунизационни акции против COVID-19 в света.

Новите случаи на заразяване с COVID-19 понастоящем са към 450 дневно. Вариантът Делта, който за първи път бе регистриран в Индия, е виновен за към 90 % от новите случаи.

As the Delta variant circulates, health officials in Israel are reporting a 30% decrease in the effectiveness of the Pfizer vaccine to prevent mild and moderate COVID-19.
— WebMD (@WebMD)
"Смятаме, че няма да има огромен брой тежки случаи, както при предходните талази. Ако забележим обаче, че броят на инфектираните и процентът на тежките случаи заплашват здравната система, ще би трябвало да предприемем спомагателни ограничения ", съобщи предходната седмица Нахман Аш, израелският народен координатор по въпросите на битката с пандемията.

На към 60 % от 9,3-те милиона израелци е сложена най-малко една доза от имунизацията на „ Pfizer/BioNTech “. В неделя държавното управление стартира да предлага трета доза на хора с отслабена имунна система.

Ран Балицер, ръководител на държавната група специалисти за битка с COVID-19, съобщи, че през последната седмица в Израел са регистрирани приблизително по пет тежки случая на заразяване и по един смъртен случай дневно, след две седмици на нито един смъртен случай, обвързван с COVID-19.

Той обърна внимание на въздействието на разновидността Делта и съобщи, че експертната група поучава да се работи внимателно по въпроса с анулацията на рестриктивните мерки. "Нямаме задоволително данни от нашата локална зараза, с цел да можем с акуратност да предвиждаме какво ще се служи, в случай че отменим ограниченията ", посочи Балицер. Някои изследвания демонстрираха, че въпреки да е висока, успеваемостта на имунизацията на „ Pfizer/BioNTech “ е по-слаба във връзка с разновидността Делта, в сравнение с по отношение на останалите разновидности на ковид.

"Pfizer " и "BioNTech " си навлякоха рецензиите на някои учени ,

откакто обявиха, че ще изискат от американските и европейските регулаторни органи утвърждение за слагането на спомагателна трета доза от имунизацията против COVID-19 шест месеца след втората, която да ускори отбраната на имунизираните от покачвания риск на заразяване с разновидността Делта.

Израел не бърза да утвърждава слагането на трета доза, защото няма недвусмислени данни, че това е належащо. В Израел се слага трета доза единствено на хора със слаби имунни системи, като се прави преценка за всеки обособен случай. Израелските управляващи обмислят също по този начин да разрешат имунизирането на деца под 12 години, които имат здравословни проблеми, излагащи ги на сериозен риск от тежки затруднения при положение на заразяване с вируса. И при тях ще се прави преценка на всеки случай поотделно.

Само "няколкостотин " от 5,5-те милиона имунизирани в Израел са се заразили с COVID-19 след имунизация , съобщи Аш.

Преди идването на разновидността Делта, управляващите смятаха, че е належащо 75 % от израелците да бъдат имунизирани, с цел да бъде реализиран "групов имунитет " (състоянието, в което задоволителен брой хора са имунизирани, с цел да бъде спряно разпространяването на заразата). Понастоящем задачата е да бъдат имунизирани 80 %.

Тези данни подхранват безпокойството на лекарите.

"...вирусът няма да спре. Той еволюира, това е в природата му. В нашата природа обаче е да оцеляваме ", съобщи лекар Гади Сегал, началник на коронавирусното поделение в медицинския център "Шеба ", намиращ се покрай Тел Авив.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР