Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China
Коментари Харесай

Арестът на японец от Китай може да разстрои още повече чуждестранните фирми

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво би трябвало да знаете за възхода на страната и по какъв начин той въздейства върху света.

Китай публично арестува японец който беше арестуван през март, съгласно чиновници от Министерството на външните работи на Япония (MOFA) и японското посолство в Пекин.

Арестът на японския жител, за който се твърди, че е бил чиновник на основана в Токио фармацевтична компания, може в допълнение да раздруса задграничния бизнес в Китай, който заяви, че се усеща по-неспокоен тази година на фона на репресии против интернационалните консултантски компании от съображения за национална сигурност.

„ Потвърдихме, че въпросният японски жител е задържан, само че мощно призовахме китайската страна за предварителното му освобождение посредством разнообразни равнища и благоприятни условия “, сподели основният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно на конференция в четвъртък, добавяйки, че мъж, който е на към 50 години, беше задържан в средата на октомври.

Според японската социална телевизия NHK мъжът е бил чиновник на производителя на медикаменти Astellas Pharma и е бил арестуван през март от китайските органи за сигурност в Пекин по съмнение в нарушение на наказателното законодателство на страната и закона за битка с шпионажа. Той е живял в Китай общо към 20 години, се споделя в известието.

CNN не съумя да удостовери без значение информацията.

Министерството на външните работи на Япония не е посочило името на мъжа, не е разгласило информация за неговия шеф, обвиняванията против него или детайлности за това къде е държан. Министерството отхвърли да отговори на настояването на CNN за повече информация.

Говорител на Astellas сподели пред CNN в петък, че е в развой на приемане на повече информация от Министерството на външните работи и не може да направи изказване.

На въпрос за ареста на японски изпълнителен шеф на Astella, представителят на китайското външно министерство Мао Нинг сподели в четвъртък, че японският жител „ е обвинен в шпионаж и е обект на насилствени наказателни ограничения, подхванати от съответните китайски управляващи в сходство със закона “.

През юли Китай разшири обсега на своя към този момент огромен закон за контрашпионажа в ход, който предизвестиха анализатори, че може да сътвори спомагателни правни опасности или неустановеност за задграничния бизнес, както и за публицисти и учени.

Седмици по-късно Министерството на държавната сигурност предприе невижданата стъпка за пускане на обществен акаунт в WeChat, извънредно известното приложение за обществени известия в Китай, което може да се похвали с повече от 1 милиард консуматори. През седмиците по-късно министерството употребява платформата, с цел да приканва неведнъж обществеността да остане бдителна и да рапортува на управляващите за подозрителна активност.

Още притеснения

Чуждестранните компании и вложители са станали внимателни във връзка с възходящите опасности, в това число опцията от набези и арестувания, във втората по величина стопанска система в света.

През юли Китай санкции Mintz Group, американска компания за корпоративен разбор, с към 1,5 милиона $ за хипотетично осъществяване на неодобрена статистическа работа в страната. Служители затвориха офиса на групата в Пекин през март и задържаха петима от локалните чиновници.

През май управляващите за държавна сигурност споделиха, че са направили обиск в няколко офиса на Capvision, консултантска мрежа. Съобщението пристигна месец откакто полицията разпита чиновници в шанхайския офис на консултантската компания Bain.

Въпросът беше посочен като главоболие за задграничните компании, някои от които към този момент имаха проблеми с убеждаването на служащите да се реалокират в Китай.

В бяла книга тази година Американската комерсиална камара в Китай съобщи, че 51% от членовете, участващи в годишно изследване, са споделили, че техните най-хубави претенденти за емигранти не желаят да се реалокират в страната, което е с 21% повече от миналата година.

През първите осем месеца на тази година директните задгранични вложения (ПЧИ) в Китай са намалели с 5,1% по отношение на миналата година, съгласно данни на китайското министерство на търговията.

Задълженията за директни вложения, мярка за ПЧИ, отразени в платежния баланс на страната, са паднали до едвам 4,9 милиарда $ през месеците от април до юни, съгласно данни, оповестени през август от Държавната администрация за задгранична валута. Това е най-ниската сума за което и да е тримесечие от началото на записите през 1998 година

— Мишел То и Софи Джеонг от CNN в Хонконг и Менгчен Джан в Пекин способстваха за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР