Huawei иска да инвестира изцяло в AI през следващото десетилетие

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Huawei се присъедини към списъка на компаниите, които искат да се занимават изцяло с изкуствен интелект.

За първи път от около 10 години китайският технологичен и телекомуникационен гигант обяви новата си стратегическа посока в сряда, заявявайки, че ще премести фокуса си върху ИИ. Преди това компанията даде приоритет на облачните изчисления и съответно на интелектуалната собственост за периоди от две десетилетия.

Meng Wanzhou, ротационен председател и главен финансов директор на Huawei, направи съобщението в Шанхай по време на събитие на компанията.

„Тъй като изкуственият интелект набира скорост и неговото въздействие върху индустрията продължава да расте, стратегията на Huawei All Intelligence е предназначена да помогне на всички индустрии да се възползват максимално от новите стратегически възможности“, се казва в изявление на компанията.

Мън каза в реч, че Huawei е „отдадена на изграждането на солидна компютърна основа за Китай – и друга възможност за света“.

„Нашата крайна цел е да помогнем за посрещането на разнообразните компютърни нужди на различни индустрии от AI“, добави тя, без да предоставя подробности.

Еди Ву пое поста главен изпълнителен директор на Alibaba в неделя. class= Еди Ву пое поста главен изпълнителен директор на Alibaba в неделя. Раздаване/Alibaba

Решението на Huawei следва подобен ход от другия китайски технологичен гигант Alibaba (BABA), обявен по-рано този месец, да даде приоритет на AI.

Други компании, като японската SoftBank, също отдавна са декларирали намерение да се съсредоточат повече върху бързоразвиващите се технологии и повече бизнеси са се включили тази година поради вълнението около платформи като GPT-4.

Мън се върна в Китай през септември 2021 г., след като прекара почти три години под домашен арест в Канада като част от битка за екстрадиция със Съединените щати. Тя и Huawei бяха обвинени в предполагаема банкова измама и избягване на икономически санкции срещу Иран.

Изпълнителният директор, която е и дъщеря на основателя на Huawei Рен Джънфей, успя да напусне, след като постигна споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ и в крайна сметка обвиненията й бяха отхвърлени.

Менг започна ролята си на ротационен председател на компанията през април и се очаква да остане на поста шест месеца.

Обвинения за хакерство

Новината за стратегическата актуализация на Huawei дойде в същия ден, когато компанията беше спомената в обвинения, подадени от Китай срещу Съединените щати.

В изявление, публикувано в сряда в китайската социална мрежа WeChat, Министерството на държавната сигурност на Китай обвини Вашингтон в проникване в сървърите на Huawei преди близо 15 години.

„Със своя мощен арсенал от кибератаки разузнавателните служби на Съединените щати са извършили наблюдение, кражба на тайни и кибератаки срещу много страни по света, включително Китай, по различни начини“, казаха от министерството.

В него се твърди, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), по-специално, е „многократно провеждала систематични и базирани на платформа атаки срещу Китай в опит да открадне важните ресурси на Китай за данни“.

Huawei отказа да коментира обвиненията, докато NSA не отговори веднага на искане за коментар извън редовното работно време на САЩ.

 ПЕКИН, КИТАЙ - 29 ЯНУАРИ: Пешеходец говори по телефона, докато минава покрай магазин на Huawei Technologies Co. на 29 януари 2019 г. в Пекин, Китай. Министерството на правосъдието на САЩ повдигна множество наказателни обвинения срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei и неговия главен финансов директор Мън Уанджоу, включително банкови измами, нарушаване на санкции срещу Иран и кражба на роботизирани технологии. Huawei отрече да е извършила някое от нарушенията и отхвърли наказателните искове срещу Менг, дъщерята на основателя на Huawei Рен Джънфей, която беше арестувана в Канада през декември миналата година. (Снимка от Kevin Frayer/Getty Images) ПЕКИН, КИТАЙ - 29 ЯНУАРИ: Пешеходец говори по телефона, докато минава покрай магазин на Huawei Technologies Co. на 29 януари 2019 г. в Пекин, Китай. Министерството на правосъдието на САЩ повдигна множество наказателни обвинения срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei и неговия главен финансов директор Мън Уанджоу, включително банкови измами, нарушаване на санкции срещу Иран и кражба на роботизирани технологии. Huawei отрече да е извършила някое от нарушенията и отхвърли наказателните искове срещу Менг, дъщерята на основателя на Huawei Рен Джънфей, която беше арестувана в Канада през декември миналата година. (Снимка от Kevin Frayer/Getty Images) Кевин Фрайър/Гети изображения

Твърденията са особено забележителни, тъй като американски служители отдавна подозират компанията, че шпионира мрежите, в които работи нейната технология, като я използва като основание за ограничаване на търговията с компанията. Huawei категорично отрече твърденията, заявявайки, че работи независимо от китайското правителство.

През 2019 г. Huawei беше добавен към американския „списък с юридически лица“, който ограничава износа до избрани организации без лиценз от правителството на САЩ. На следващата година правителството на САЩ разшири тези ограничения, като се опита да отреже Huawei от доставчиците на чипове, които използват американска технология.

През последните седмици Huawei отново увеличи напрежението между САЩ и Китай след пускането на нов смартфон, който представлява очевиден технологичен пробив.

Huawei пусна Mate 60 Pro, най-новото си водещо устройство, миналия месец, което предизвика разследване в САЩ. Анализатори, които са изследвали телефона, казаха, че той включва 5G чип, което предполага, че Huawei може да е намерила начин да преодолее американския контрол върху износа.

— Mengchen Zhang допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР