Издателят на обискирания вестник в Канзас „реабилитиран“ от решението на прокурора да върне конфискувани предмети след обратна реакция

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Рекордът на окръг Марион е „потвърден“.

Това каза издателят на седмичника, Ерик Майер, пред Джесика Макмастър от KSHB-TV в сряда, веднага след като научи, че висшият прокурор в окръг Марион е оттеглил заповед за обиск, издадена в офиса на изданието миналата седмица - ход, който бързо предизвика възмущение и осъждане — и върна всички иззети вещи.

„Чувствам се сякаш демокрацията победи“, каза Майер, добавяйки, че 98-годишната му майка, дългогодишен редактор във вестника, която почина в деня след като полицията нахлу в дома й, „не е умряла напразно“.

Трудно е да се види историята през различна призма. Прокурорът, наблюдаващ случая, Джоел Енси, каза в изявление, че след преглед на заявлението на полицията за заповед, той също е „стигал до заключението, че не съществуват достатъчно доказателства за установяване на правно достатъчна връзка между това предполагаемо престъпление и претърсените места и иззетите вещи.”

С други думи, никога не е трябвало да има издадена заповед за обиск на малкото, но бурно издание на Канзас, както настояваха защитниците на Първата поправка през цялото време. Набезите на новинарски организации, големи или малки, са изключително редки в САЩ и изземването в петък на компютри, мобилни телефони и други материали от Marion County Record предизвика огромна реакция.

В изявление Клейтън Уаймърс, изпълнителен директор на "Репортери без граници", който следи отблизо случая, приветства хода за оттегляне на заповедта, но призова за по-подробно обяснение как е разрешено да се извърши претърсването и изземването всичко.

„Тази атака изглежда е била масивна злоупотреба с власт от страна на местните власти, за да затворят местен вестник, който не харесват“, каза Уаймърс. „RSF приветства оттеглянето на заповедта за обиск и връщането на собствеността на Marion County Record, но все още се нуждаем от отговори как се е случило това. Правоприлагащите органи не могат просто да нахлуват в медийни организации по свое желание.

В разговор с Джейк Тапър от CNN Майер сигнализира, че битката между изданието и окръга все още не е приключила. Майер каза, че върнатото компютърно оборудване е било изпратено на съдебномедицински експерт, за да се увери, че „нищо не им е направено“. И Майер сигнализира, че вестникът може да предприеме съдебни действия срещу окръга.

Това „все още е във въздуха“, каза Майер на Тапър в отговор на въпрос дали магазинът ще заведе дело. „Мисля, че е напълно възможно, защото трябва да има ясна линия, че това не е позволено.“

Майер предположи, че битката между неговия вестник и окръга може да помогне на други медии, особено тези, които са по-малки в цялата страна, като даде пример, демонстриращ злоупотреба с власт от страна на властите.

„По-малък вестник може лесно да бъде уплашен от това“, каза Майер на Тапър. „И колкото по-голямо изявление можем да направим от това, толкова по-вероятно е те да отстояват правата си.“

Както каза Майер, злоупотреби с власт от страна на правоприлагащите органи могат да се случат на всеки журналист или новинарско издание, без значение колко е голям или малък. Свободата на печата в САЩ се е понижила през последните години, според RSF, който издава годишен доклад, класиращ страните на такива основания. През 2023 г. САЩ се класираха на 45 от 180 държави, падайки с три места спрямо 2022 г.

В този конкретен случай Майер призна, че историята е можела да завърши с много по-лошо заключение, тъй като вестникът е имал групи за свобода на печата и други, които не са се притекли на помощ. Той приписа огромната подкрепа, която получи вестникът, за да му помогне да излезе победител.

„Ако не беше изливането на подкрепа, която получихме за това“, каза Майер на Макмастър, „вероятно щяхме да сме без работа досега.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР