Голяма гореща вълна създава потенциал за опасни пожари в Тихоокеанския северозапад и Канада

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия първоначално се появи
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия първоначално се появи в седмичния бюлетин за времето, CNN Weather Brief, който излиза всеки понеделник. Можете да се регистрирате тук, за да ги получавате всяка седмица и по време на силни бури.

Северозападната част на САЩ в повечето случаи успя да избегне големи горещини това лято, но те пристигнаха с отмъщение и биха могли да помогнат за разпалването и започването на горски пожари, включително в части от Западна Канада, където стотици горски пожари бушуват извън контрол.

Хората в части от Вашингтон и Орегон ще бъдат изправени пред рядко „екстремно“ ниво на риск от топлина до сряда, като се очаква температурите да достигнат до 20 градуса над нормалните.

„Екстремният HeatRisk“ е най-високото възможно ниво на риск за топлина, подобно на „висок риск“ за торнадо. Има за цел да предупреждава за значителни топлинни въздействия, включително заболявания, свързани с топлината, и необходимост от подготовка.

Прогнозите са, че температурите ще счупят рекорди: Портланд може да достигне 107 градуса в понеделник, което ще счупи стария му дневен рекорд и ще изравни най-горещата регистрирана температура за август.

Юджийн, Орегон, също се прогнозира да достигне 107 градуса в понеделник, което ще разбие предишния му дневен рекорд от 101 градуса.

Общо взето повече от 230 топлинни рекорда може да бъдат счупени в понеделник и вторник в цялата страна.

Вземете вашата местна прогноза тук

В допълнение към високите горещини, предупрежденията за червен флаг, сигнализиращи за повишена опасност от пожар, обхващат голяма част от западен Орегон и Вашингтон.

Ниските нива на влажност и поривистите ветрове ще създадат отлични условия за пожар.

Дървета се запалиха по време на горския пожар Eagle Bluff, след като той пресече канадско-американската граница от щата Вашингтон и предизвика заповеди за евакуация в Британска Колумбия, Канада на 30 юли 2023 г. Дървета се запалиха по време на горския пожар в Игъл Блъф, след като той пресече канадско-американската граница от щата Вашингтон и предизвика заповеди за евакуация в Британска Колумбия, Канада на 30 юли 2023 г. Джеси Уинтър/Ройтерс

Приблизително 2600 пожарникари се борят със седемте големи пожара, горящи в Орегон и Вашингтон.

Дори малки пожари, като Lookout Fire в Лейн Каунти, Орегон, могат бързо да причинят проблеми. Пожарът от 200 акра наложи евакуации в неделя вечерта, един от двата пожара, които наложиха евакуации в окръга. Метеорологичните условия ще допринесат за лесното разпространение на пожарите и за запалването на нови.

Горещите условия достигат чак на север до Канада, която е в средата на най-лошия сезон на пожари в историята. В момента са в сила предупреждения за горещини в южните части на провинциите Британска Колумбия и Алберта. Горещите и сухи условия също подхраниха повече пожари в Британска Колумбия, където в момента горят повече от 375 активни пожара. Повече от половината от тях са се запалили само през последните 24 часа.

Потенциал за високи температури в понеделник в целия юг. Потенциал за високи температури в понеделник в целия юг.

Изключителната жега също не отслабва в целия юг. Цялата Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида са под тревога за горещини.

Предупрежденията за прекомерна топлина, което е най-високото ниво на предупреждение за топлина, включват големи градове като Хюстън, Ню Орлиънс, Атланта и Джаксънвил, Флорида.

Топлинните индекси ще бъдат от 110 до 120 градуса в тези градове.

Известно временно облекчение на топлината идва за части от юга, без крайбрежието на Персийския залив и Флорида.

Тази вечер през региона ще премине студен фронт, който ще понижи високите температури за голяма част от топлината, потисната обратно в горните 80 до ниските 90 – много по-сезонна прогноза.

Ниските 90 градуса все още са горещи, но ще се чувстват като временна почивка от опасната жега, преди да се натрупа отново до края на седмицата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР