P: 5704418 Днес в македонската столица Скопие ще започнат ключовите

...
P: 5704418 Днес в македонската столица Скопие ще започнат ключовите
Коментари Харесай

Ключови преговори за разрешаване на спора за името на Република Македония


P: 5704418

Днес в македонската столица Скопие ще стартират основните договаряния сред министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Кодзияс ще кацне на "Международното летище Скопие", което промени името си /от Александър Велики - бел.ред./в знак на благосклонност. Това ще бъде и първото идване със аероплан на гръцки посланик.

Преди два дни управляващите в Атина и Скопие публично оповестиха, че са си разменили проекторешения за разногласието. Димитров призна, че има "известни различия" сред двата пакета. И двете страни обаче отхвърлиха да разясняват документите и да дават детайлности по отношение на тяхното наличие.

В същото време в гръцката преса бяха оповестени предложенията на Атина. В пакета попадат следните оферти:

Република Северна Македония

Република Нова Македония

Република Горна Македония

Република Вардарска Македония

Република Македония (Скопие)

Македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че "гръцките оферти са единствено инструмент, който би трябвало да помогнат" на договарянията във Виена на 30-ти март. Тогава делегациите на двете страни ще проведат следващият кръг от договаряния с присъединяване на интернационалния медиатор Матю Нимиц.

След срещата в Давос в края на януари сред Зоран Заев и неговия гръцки сътрудник Алексис Ципрас управляващите започнаха съответни ограничения в символ на благосклонност. Те преименуваха летището и автомагистралата от Скопие за Солун, която към този момент се споделя "Приятелство".

В навечерието на визитата на Кодзияс в Скопие Държавния департамент излезе със специфична декларация, в която се наблягаше, че "САЩ се надяват на бързо решение на дългогодишния спор за името".

"Надяваме се водачите на Македония и Гърция да реализират взаимно задоволително решение, което е в полза на евроатлантическата интеграция, икономическия прогрес, мира и сигурността в региона", пишеше още в документа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР