Озоновата дупка през 2019 г. се сви до най-малките си

...
Озоновата дупка през 2019 г. се сви до най-малките си
Коментари Харесай

Защо наистина намалява озоновата дупка?

Озоновата дупка през 2019 година се сви до най-малките си размери най-малко от 1982 година насам. Каква е повода за този развой? Според редица учени се е задействал нов естествен механизъм. Андрей Кисельов, водещ откривател в Главната геофизична обсерватория в Русия, обаче не е склонен.

Учените от НАСА също означиха рекордно понижаване на размера на озоновата дупка над Антарктида през септември тази година. Освен това дупката резервира минималните си размери през октомври, макар че нормално по това време наблюдаващите записват нарастване.

Тези данни обаче не провокират оптимизъм измежду редица учени, защото извънредно високите температури в стратосферата, регистрирани през тази година, на процедура стопираха процеса на разрушение на озона. Тоест свиването на дупката в озоновия пласт, която заплашва живота на Земята, може да е резултат от световното стопляне.

Това слага под подозрение успеваемостта на Монреалския протокол, съгласно който страните се съгласяват, че повода за дупката е основана от индивида и не разрешават излъчванията на фреони.

" Тази година стратосферата е много топла, тъй че един от механизмите за заличаване на озон във високите стратосферни облаци се оказа на практика изключен. Това докара до високи равнища на озон и понижаване на озоновата дупка. Тази обстановка обаче е присъща за тази година и не обезпечена във всеки миг. Необходим е най-малко 30-годишен интервал, с цел да се дефинира връзката с изменението на климата ", счита Кисельов.

През септември 1974 година американското списание " Сайънс " потвърди, че аерозолите унищожават озоновия щит на Земята. Без него повърхността на планетата ще бъде изложена на унищожителното влияние на слънчевата радиация. Тревогата се ускори още повече, откакто английски учени откриха озонова дупка над Антарктида. Така се стигна до Монреалския протокол, подписан от 196 страни през 1987 година

А свиването на озоновата дупка в последните няколко години донесе вяра, че човечеството може да се оправи с климатичните промени.

" Фреоните влизат в атмосферата вследствие на излъчвания, по-късно се издигат в стратосферата и там, под въздействието на слънчевата светлина, се отделят хлорни атоми, които унищожават озоновия пласт заради реакцията сред озон и хлор ", изяснява Кисельов.

Той акцентира, че има три известни аргументи за повишаването на озоновата дупка.

" Околополюсният ураган лимитира достъпа на богат на озон въздух от по-северните до южните ширини; освобождението на фреони в атмосферата и характерни разнородни реакции. Тази година заради увеличение температурите в стратосферата не се образуват облаци, които съдържат фреони, защото това става при доста ниски температури от минус 80 -85 градуса ", изяснява ученият.

„ Противниците на фреонната доктрина за унищожаването на озона постоянно декларират, че природата може да компенсира човешките действия. Въпреки това можем да разчитаме единствено на модели, които разказват процеса, а те потвърждават, че фреоновите излъчвания унищожават озоновия пласт и са дългогодишен значим фактор. Ето за какво не бих смятал намаляването на озоновата дупка през тази година като резултат от естествено самовъзстановяване в природата ", прибавя Кисельов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР