Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1982 г. насам,

...
Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1982 г. насам,
Коментари Харесай

Озоновата дупка е най-малка от 37 години насам

Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1982 година насам, заяви НАСА, представена от " Дневник ".

Огромната дупка в защитния озонов пласт е достигнала максимума си на 8 септември, когато е била 16.4 млн. кв. километра, което е съвсем колкото територията на Русия. След това тя се е свила и доникъде на октомври е била към 10 млн. квадратни километра, което пък се равнява на площта на Европа.

Учените от НАСА прецизираха, че тази година не е била толкоз топла, колкото предходните, и по тази причина покачването на температурите в горния пласт на атмосферата над Южния полюс не е било фрапантно. Това от своя страна е свило озоновата дупка до най-малкия ѝ размер от началото на непрекъснатото ѝ наблюдаване.

За да покажат каква е разликата в размера ѝ по време на година с естествени метеорологични условия, от американската галактическа организация прецизират, че тогава озоновата дупка доближава близо 21 млн. кв. км.

" Това е чудесна вест, само че е значимо да признаем, че се дължи на по-топлите стратосферни температури. Това не е знак, че озоновият пласт ненадейно потегля към възобновяване ", описа Пол Нюман от НАСА.

" Тази година измерванията в Южния полюс не демонстрират никакви елементи от атмосферата, при които озонът е изцяло привършен ", сподели от своя страна ученът Брайън Джонсън.

Най-голяма озоновата дупка е била през 2000 година - 29.86 млн. кв. км. Озонът е безцветна композиция от три кислородни атома. Той защищава повърхността от ултравиолетовите лъчи, които провокират рак и повреждат посевите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР