Озонът, който повечето хора смятат за синоним на чист въздух,

...
Озонът, който повечето хора смятат за синоним на чист въздух,
Коментари Харесай

От КНСБ посочиха най-големите убийци в офиса

Озонът, който множеството хора считат за синоним на чист въздух, в действителност е токсичен газ. Големите копирни машини в офисите пръскат озон и в случай че помещението няма добра вентилация, хората го вдишват. „ Това е един от рисковете за здравето, дружно с климатиците, които са развъдник на бактерии и вируси “, разяснява Огнян Атанасов, народен секретар на КНСБ и създател на книга за безвредните условия на труд, написа Монитор.

Според него най-опасни са централните климатици, защото те се чистят по-рядко и в тях се наслоява тънък прахуляк, разплодник на всевъзможни акари. Обикновено това се случва, когато климатикът е спрян известно време, прахът се натрупва и при стартирането му, микроорганизмите изхвърчат в атмосферата на офиса. Мастилото от тонерите не е толкоз рисково, само че за чиновниците, които непрестанно са в контакт с него съществува прочут риск от алергични положения на кожата, посочи специалистът.

Другите проблематични места в офиса са настилките, защото в значително пространства подът е застлан с мокет. Там също се загнездват всевъзможни микроорганизми. “ Алергените в офиса са повече от тези в дома “, безапелационен е Атанасов.

Народни средства за битка с алергията

Почистването с евтини препарати също носи риск за здравето, настояват специалистите. Формалдехидът, с чиято миризма в лечебните заведения сме привикнали, е канцерогенен. Този химичен детайл е един от 100-те записани в европейските наставления за безвредни условия на труд, избрани като канцерогени и мутагени. Бензоли, феноли, както и формалдехидът са част от детайлите, които въпреки и в дребни количества се съдържат в някои от движимостите и предметите на работното място.

На първо място обаче е азбестът. Той е посочен като канцероген №1. Не е показан в евродирективите за нездравословни субстанции на работното място, защото за него има обособена инструкция. По-голяма част от професионалните ракови болести са следствие от използването на азбест в предишното. Евродирективата „ Europe – 2023 – Asbestos Free” ни задължава той да бъде отстранен от средата, която ни заобикаля до 2023 година.

У нас азбест се съдържа на доста места, като да вземем за пример в окачените тавани, които се поставяха в доста от служебните пространства. Съдържа се в дребни количества в някои типове изолации, най-много на покривите. „ У нас има единствено две лицензирани компании за унищожаване на азбест, а той не е толкоз рисков, когато се пресова, в сравнение с когато се реже “, посочи Атанасов.

Невероятна изненада! Учените отсякоха: Недейте да чистите по този начин, тъй като...

„ Най-старата инструкция, още от 1999 година на Международната организация на труда, която е отразена и в европейските документи е тази за лъченията “, изясни още Атанасов. Изискванията, заложени по това време са дисплеят на компютъра да е на равнището на очите, клавиатурата да е отдалечена на 45 см от погледа, да се употребяват протекторни очила и други Някои към този момент са отпаднали, тъй като технологиите са напреднали и част от рисковете са отстранени. В огромни мултинационални компании даже се договаря, чиновници да получат специфичните очила за компютър, които може да са от 50 до 300 лв., според от опциите на компанията.

„ Електромагнитните предавания могат да се мерят, само че това се прави доста рядко у нас “, изясни Огнян Атанасов. Когато те са отвън нормите могат да провокират хронично главоболие, систематична тревога и даже остра потребност от свръх доза кафе. Според експертът по безвредни условия на труд, обаче и най-обикновените контакти могат да произведат случай с тежки изгаряния, по тази причина те би трябвало да се замерват постоянно.

Най-честите недоволства на офисните служащи обаче са алергиите и болесттите на дихателните пътища. Вирусните болести, които циркулират от октомври до април в затворените пространства на служебните пространства са постоянната причина за отсъствия от работа.

„ Кабинетните “ служащи страдат от алергии и заболявания на дихателните пътища

Част от раковите болести потвърдено се свързват с професионалните отговорности. На второ място са заболяванията на кръвоносната система, сочи статистиката. Влошаването на кръвообращението се провокира от часовете прекарани в седнало състояние. Това провокира струпване на кръв в краката и стъпалата, което на собствен ред води към разширени вени, подути стъпала и даже тромбоза. Хората, които прекарват повече от 23 часа седмично седнали се излагат на риск от сърдечно-съдови болести. Повишават се кръвното налягане и равнището на холестерола. Развива се и податливост към диабет. Застоят на кръвта в таза усилва рискът от рак на дебелото черво.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР