„Озирис е египетски бог, а Озирис-Рекс е астероид, който се

...
„Озирис е египетски бог, а Озирис-Рекс е астероид, който се
Коментари Харесай

Пробата, която НАСА взе от астероид, може да съдържа отговора за възникването на живот на Земята

„ Озирис е египетски господ, а Озирис-Рекс е метеорит, който се намира малко по-далече от Земята от Слънцето, към 30% по-далеч. Интересното е, че той обикаля за малко повече от 1 година към нашата звезда. Интересното е, че от към половин милион метеорити, които сме намерили посредством най-различни начини, този е един от 5 метеорита, които се намират в кръгова орбита към Слънцето “.

Това изясни астрофизикът Тихомир Димитров за историческия триумф в галактическата просвета, при който сондата OSIRIS-Rex кацна върху метеорита Бену и взе проба от повърхността му, съобщи bTV.

„ Той е рисков метеорит за нашата планета, защото на всеки 6 години минава доста покрай нашата Земя. Даже на разстояние по-малко от дистанцията сред Земята и Луната. Изчислено е, че този метеорит в края на XXII век, сред 2175 година и 2199 година, има късмет 1 на 2700 да се удари в нашата Земя “, съобщи специалистът.

Уникален е с това, че е метеорит, на който има съставки, от които може да се образува живот – въглероди, аминокиселини, волатили и други химични детайли, сподели той.

Пробата е с тегло към 100 грама. „ Това е изцяло задоволително да разберем по какъв начин са се образували дребните планети от Слънчевата система, каква е ролята на такива метеорити в цялата настройка на Слънчевата система и косвено може би ще ни даде отговор по какъв начин е зародил животът на Земята. “

За историческия триумф за взимането на тестът и бъдещото ѝ връщане на Земята са нужни и комплицирани калкулации на изискванията, както и високи технологии.

„ Очаква се сондата към този момент да е взела проби от метеорита при удар. Това е тяло, което е огромно към половин километър в диаметър. То е доста малко в съпоставяне със Земята и има доста слаба гравитация. Това значи, че в случай че ще кацаш на такова пространство, би трябвало да кацнеш с доста ниска скорост, към 10-20 см в секунда. Дори с такава ниска скорост е евентуално да рикошираш от повърхността много мощно и да не можеш да се върнеш “, разяснява Димитров.

„ Интересното е, че този материал ще бъде върнат на Земята през 2023 година Космическият уред ще се върне и ще премине покрай Земята. Ще изхвърли този резервоар с пробите и контейнерът ще падне с дребен парашут, откакто премине през атмосферата, някъде в Юта в Съединени американски щати “, посочи астрофизикът.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР