озарският сектор е изправен пред фалит, заради ниската изкупна цена

...
озарският сектор е изправен пред фалит, заради ниската изкупна цена
Коментари Харесай

Лозари: Пред фалит сме. Министерството: 4 извънредни мерки

озарският бранш е изправен пред банкрут, поради ниската изкупна цена на продукцията.

Това стана ясно по време на среща сред представители на лозаро- винарския бранш в гр. Поморие със заместник-министъра на земеделието и храните Лозана Василева. Срещата бе инициирана от лозарите и винарите от район Югоизточна България, взаимно с членовете на "Бургаска Южночерноморска " Регонална лозаро-винарска камара.

Лозарите и винарите приканиха страната да субсидира бранша, както се действа в редица европейски страни.

"За продукцията търговците дават 40 стотинки на кг, а себестойността на кг грозде е сред 60-62 стотинки. Заради ниската изкупна цена и несигурността, десетки лозари даже обмисляли дa прeмaхнaт масивите си като ги изкoрeнят зaвинaги ", обявиха от двата сектора.

Лозари обясниха, че поради тежката обстановка доста производители приемали еднократните европейски дотации и ползвали така наречен "резитба на зелено ". По думите им Европейският съюз давал до 303 лв. на декар като антикризисна мярка на лозарите, които се съгласят да унищожат 100 % от реколтата си.

"От Агенцията по лозята и виното ни споделиха, че има мярка за основаване на млади лозя. Какъв е смисълът да сътворяваме млади насаждения в случай, че няма кой да изкупи продукцията ", сподели Мартин Стрезов, който отглежда и обработва лозови масиви в Поморие.

Красимир Коев, изпълнителен шеф на Агенцията по лозята и виното съобщи, че всички лозари в Европейски Съюз търпят страшни загуби, като все още спадът на продажба на вино е 30 %. Той сподели, че има опция по взаимоспомагателни фондове на

"Европейския съюз да се съберат средства - 50 на 100 от сектора, 50 % от страната, с които да се подкрепи националната стратегия за развиване на лозаро-винарския бранш. Това е препоръчано, само че до този миг не се откри предпочитание в сектора. Но единствено страната да субсидира е невероятно, тъй като ще ни глобяват. Санкцията е в прекъсване на цялата стратегия за нови лозя и вложения в предприятията ", изясни Коев.

"4 изключителни ограничения са обезпечени за гроздо- и винопроизводителите през актуалната година.

За първи път гроздопроизводители могат да аплайват и по de minimis ".

Това заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите доктор Лозана Василева на срещата.

Тя разясни, че гроздопроизводителите ще имат опция да получат държавна помощ от 250 лева./хектар, като приемът ще продължи до 2-ри септември 2020 година в регионалните дирекции на Държавен фонд "Земеделие ".

"Извънредна мярка Коронавирус от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година, по предложение на България и с поддръжка на страните членки, промени регламента на Европейски Съюз и даде опция да бъдат заделени 2% от Програмата за обезщетение на земеделските производители, включително и гроздопроизводителите “, добави зам.-министърът.

Подпомагането е според от размера на площите на стопанството, най-ниското е до 1 хектар, където помощта, която ще получат е 300 лева на стопанство, а тези, които имат над 50 хектара - ще получат 13 500 лева на стопанство.

Зам.-министър Василева, напомни, че през вчерашния ден стартираха и двата приема и по изключителната мярка по ПРСР, и по de minimis със периоди до края на месец септември за погашение на средствата от страна на Държавна фирма "Земеделие ". „ В рамките на един месец има банкет, обработка и погашение. Целта е оптимално бързо парите да стигнат към земеделските производители “, безапелационна бе тя.

Д-р Лозана Василева посочи, че тази година, поради изключителната обстановка с пандемията, бяха създадени две спешни ограничения по Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш. Едната е за събиране на годишна продукция на зелено, където приемът е завършил. За бране на зелено на гроздопроизводителите към този момент са изплатени малко над 1,5 млн. лева за повърхност 544 хектара. Тя сподели, че това е спешна мярка, когато има застоялост на пазара, това е метод да се ограничи предлаганото грозде. Мярката беше създадена по искане на сектора, като се обезпечи допустимо по-висока ставка от 303 лева на дка.

Другата спешна мярка, която е в помощ на винопроизводителите е за спешно предпазване на вино. Там също приемът завърши и след края на инспекциите, ще бъдат изплатен бюджетът по мярката до 5 млн. лева

Зам.-министърът посочи, че в област Бургас, са се възползвали 8 винопроизводители и се чака да получат към 1,5 млн. лева за предпазване на вино, което нямат опция да осъществят, заради ограничавания пазар.

Д-р Лозана Василева обърна внимание, че представителите на сектора би трябвало да вземат интензивно присъединяване в създаване на ограниченията за новия програмен интервал. Тя прикани и за изпращане на мнения по плана за Наръчника за земеделските практики от изгода за климата и околната среда.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР