Ой, ви вазе писачи на статии из българските медийни полета,

...
Ой, ви вазе писачи на статии из българските медийни полета,
Коментари Харесай

Калин Терзийски: Писачите на страшни заглавия

Ой, ви вазе писачи на публикации из българските медийни полета, стъгди и паланки!

Няма няма – па току изтряскате нещо!

Тук бих се порадвал да изброя пет-шест подобаващи синонима на думата, с която най-точно може да се опише това, което вършиме: изпердашите, избълвате, изакате (достатъчно, с цел да не прибягваме към доста по-цветистите из-, които биха могли се употребяват за това, което правите).

Ето в този момент примерно какво сте ми написали, та да се чудя и квас:

Апокалиптично земетресение ще удари Балканите!

Бре, бре!

И аз се мятам като един поуплашен балкански лев да прочета: какво ли ще да е това апокалиптично земетресение?

И прочитам още по-тревожни неща: Албанският президент писал писмо до албанския министър председател, та да вземели да свикат съвета за национална сигурност на Албания, тъй като един гръцки сеизмолог бил планувал страховито земетресение на Балканите!

Бре, бре!

Чета и се тревожа! Викам си: Те албанските президенти са все поети-дисиденти или лекари-кардиолози, или нещо сходно, доколкото помня, или това се отнасяше до албанските реотани? Но както и да е! Обаче щом чак гръцки сеизмолог се е заел да прави прогнози за апокалиптични трусове – може и да е съществено! Дай да прочета до дъно!

И какво се оказва: Към края на публикацията напълно ясно си е написано:

Гръцкият сеизмолог Целентис „ въпреки всичко изрично отхвърля да е правил съответна прогноза за предстоящ мощен трус в района на Балканите ”.

Уау. (за феновете на античния книжовен език - да се чете:„ Въх ”)

Значи...

Значи въпреки всичко гръцкият сеизмолог изрично не е правил прогноза за огромно земетресение?

Или е правил?

И аз си мисля не за сеизмолозите, не и за президентите на Албания, които им се връзват и са подготвени да привикват препоръки за сигурност (което, в случай че проверим, вероятно също ще се окаже блъф (кьорфишек), ами си мисля за две други неща.

Първо на разум ми идва изречението, което преди доста години ми сподели един другар.

Той беше млад, упорит и един оръжеен магнат му беше дал малко парички, та да си направи рекламна организация, както се прави по наш`те земи от памтивека (разни мошеници дават пари на всякакви дечурлига, та да се изперат парите). Аз се бях захванал да работя в неговата рекламна организация като експерт по пиар, макар че бях лекар-психиатър, само че по този начин си е по нашите земи от към този момент упоменатия памтивек. Та един път си седяхме в кабинета му, той нещо ми обясняваше за същността на медиите и наличието на техните послания към хората, и апропо сподели следното славно изречение:

Кайо, всичко това в медиите... това филми, това вести, това публицистични такова... работи... всичко това е... братче, с цел да възбуди шибания вкус... шибания интерес на хората! Та да изкълват рекламите в близост!

С „ в близост ” той очевидно искаше да каже „ към всичкия тоя възбуждащ апетита заряд от вести, любопитни обстоятелства, филми и тям сходни нелепости и дивотии ”.

Значи – обикновен психически трик! Заглавие: Световно земетресение ще унищожи Вселената! (колкото по-необуздана е мегаломанията в заглавието – толкоз по-добре!)

...и дружно с това заглавие в човките на тъпите консуматори ще попаднат и към десетина реклами за всевъзможни клозетни и неклозетни продукти!

И тъпите консуматори ще ги преглътнат, още уплашени и замаяни от страховитото заглавие и дори няма да усетят по кое време са ги погълнали тия реклами и по кое време са им се вградили в съзнанията! Даже няма да се усетят и по кое време са отишли и са изпълнили заповедите, които съставляват в действителност тия реклами! („ Грабни Еди какво си, Купи Еди какво си! ” – и това в случай че не са заповеди, нетърпящи несъгласие – здраве му кажи!)

Та по този начин. Това ми идва мислено, когато чета заглавия за „ Апокалиптични трусове ще ударят Балканите ”.

Другото, което се появява в съзнанието ми, е от моето детство:

Стоим си и си описваме всякакви неща. И внезапно някой хлапак, но не кой да е, ами от тия – злите, жилестите, безпощадните хлапенца, които малтретират другите – стартира да вие като сирена.

Скрил се е някъде и вие. Като сирена за оповестяване на въздушно нахлуване. В нашето детство бяхме толкоз чудовищно наплашени с тоя тон, че надали може да се направи съпоставяне с нещо от настоящето време.

Той означаваше нещо доста повече от смъртна опасност – той означаваше Край на света! Но хлапенцето - зло, ококорено и предостатъчно ухилено - си вие и му е доста прелестно!

А другите, изключително по-нежните и плахи деца, стават, почват да вървят напред-назад уплашено, стартират да преглъщат и аха – да ревнат. И търсят с смут да схванат от кое място идва тоя писък. Ще си кажете – но то по какъв начин по този начин няма да различите една детска реплика от една същинска сирена? Ами – когато си ужасно изплашен, сетивата ти изкривяват всичко! А палавникът (тук употребявам думата „ палавец ” с омерзение към човешкото двуличие, изискващо за деца да се приказва благо и снизходително, в действителност аз бих споделил „ насилникът, изродът ”) изскача от скривалището си, от което е вил, и се превива от смях!

Та по този начин и с публицистите, пишещи всякакви заглавия за всякакви апокалиптични неща.

Хем (хубава, турска дума, с нея приветствам българския народ - почитател на робствата) „ се изкълвават рекламите в близост ”, хем си вършим кеф, като наплашваме дечурлигата и по-късно се превиваме от смях.

Апропо – страхливците точно по този начин се лекуват от страха си: като го провокират у другите и със злобна приятност следят реакциите на смут и обезсърчение у тях.

Инфантилна, жалка, смешна и жестока, уродлива закачливост.

Някакви такива смешки: Хайде, както таман сте получили инфаркт, аз да вляза с надут книжен плик в интензивното, да го гръмна с длан и да ревна: Изненадаааа!

Няма що, братя публицисти. Браво, отлично!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР