ой ще бъде следващият президент на САЩ. В момента почти

...
ой ще бъде следващият президент на САЩ. В момента почти
Коментари Харесай

Историк от САЩ: Ето кой ще победи в изборите

ой ще бъде идващият президент на Съединени американски щати. В момента съвсем целият свят си задава този въпрос.

Пред специфичния делегат на в Съединени американски щати Николай Дойнов приказва Алън Лихтман - историкът, успявал да планува резултата на всички избори от 1984 година до момента.

- Каква е прогнозата Ви за тези президентски избори?

- Ще ви кажа. Като се позовавам на моите 13 съществени правилото за наблюдаване и прогноза на Белия дом, които правилно предсказаха всички избори за американски президент. От прогнозата ми, че Роналд Рейгън ще завоюва през април 1982 година, във време на най-лошата криза от времената на Голямата меланхолия. За да стигнем до тази от 2016 година, когато познах, че ще завоюва Доналд Тръмп.

Начинът, по който работи тази система от 13 правилото, мери представянето на този, който сега населява Белия дом. Когато отговаряте единствено на 6 правилото от системата, мога да предвидя, че се чака загуба. Сега Доналд Тръмп има 7 точки против себе си. С една повече от нужното, с цел да се планува, че ще бъде надвит. Така че моята прогноза е, че Доналд Тръмп ще загуби Белия дом, а Джо Байдън ще е идващият президент на Съединените щати.

- Това стопроцентна прогноза ли е?

- Е, въпреки всичко съм човек. Разбира се, че мога да направя и неточност. Но имам много добра известност, тъй че може да разчитате, че това е прогноза с доста огромна акуратност.

- Кои от тези 13 съществени правилото, които употребявате, не могат да бъдат покрити от Тръмп сега?

- Първият е в това, че Републиканците се показаха зле на междинните избори през 2018 година Второто е краткосрочната прогноза за стопанската система – влязохме в криза в изборната година. Дългосрочната прогноза за стопанската система също не е в негова изгода. Социалната тематика също не е в негова изгода поради всичко, което се случва в страната. Скандалите – обичаният ми индикатор. Доналд Тръмп е едвам третият президент, подложен на процедура по импиймчънт. А и във външната политика. Зетят на Тръмп Джаред Къшнер раздухваше триумфа на сделките сред Израел и някои арабски страни с посредничеството на Белия дом.

Но да сме наясно. Външната политика имаше единствено един път значение за изборите в Съединени американски щати. Когато Рейгън реализира колосален триумф, сключвайки контракта със Съветския съюз за ограничение на въоръженията.

И последният и най-съществен за мен индикатор, който мери персоналните качества на претендента, че Тръмп не покрива моята формулировка за допустимо най-харизматичния претендент, който може да притегли маса нови гласоподаватели. Точно противоположното. Той се обляга на една тясна основа. 60% от американците не му имат вяра и не го харесват.

- Не смятате, ли че всеки настоящ президент би изгубил по същите аргументи?

- Категорично не. Аз предвидих втората победа на Джордж Буш, откакто беше настоящ президент през 2004 и това се случи година и половина по-рано. Аз предвиждах и успеха на Барак Обама през 2012. Вярвате или не, го направих още през 2010. И тогава ме нападнаха, че не могат да се вършат прогнози толкоз рано. А аз отговорих - несъмнено, че мога, тъй като регистрирам динамичността на целия развой на ръководство, а освен изборни резултати.

- Какво се промени за тези четирите години, в които Тръмп беше президент? В какво не съумя, пробвайки се да направи Америка велика още веднъж?

- Знаете ли, през 2016 година, когато предвидих успеха на Доналд Тръмп, той ми прати това копие от публикацията във „ Вашингтон Поуст” с моето предугаждане и обръщение „ Професоре, честито. Добра работа”. И изпод – с огромни, дебели букви – Доналд Джей Тръмп. Той призна моята прогноза, само че не разбра дълбочината на разбора ми. Има огромна разлика, когато си новобранец в борбата за Белия дом, и когато към този момент управляваш.

Тръмп не го разбра, придържаше се към стила на работа, който му завоюва президентството, придържаше това, което правеше през 2016 година и всичко това му изигра неприятна смешка, когато трябваше да се оправя с нещо напълно ново, като пандемията през 2020 година и с огромната рецесия, подбудена от обществената и расова неправда. Това му костваше загуби и в стопанската система и в обществената сфера. Няма кой различен да упреква с изключение на себе си. Той е президентът.

Хърбърт Хувър, който водеше страната по време на Голямата меланхолия, споделя през 1929 година: „ Когато си президент – обяснявай, че слънцето грее поради тебе, а съперниците са отговорни – за мощния дъжд”.

- Кой ще завоюва?

- Джо Байдън!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР