Овцевъдите и козевъдите поискаха оставките на министъра на земеделието, храните

...
Овцевъдите и козевъдите поискаха оставките на министъра на земеделието, храните
Коментари Харесай

Под прозорците на властта животновъдите поискаха оставката на министъра и директора на БАБХ

Овцевъдите и козевъдите желаеха оставките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, на заместника му - Цветан Димитров, както и на шефа на Изпълнителната организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев, съобщи кореспондент на от митинга на фермерите пред Министерски съвет.
На нас не ни би трябвало министър, който да пази ползите на производителите, на нас ни би трябвало министър, който да пази нашите ползи , означиха ораторите на недоволството.

По думите на животновъдите, изрично доказателство за чиновническото безсърдечие е спешната обстановка с африканската чума по дребно-преживните животни. Стопаните са огорчени, че никой от администрацията на страната не се е извинил за претърпените вреди.
Убедени сме, че единствено с воля, предпочитание и схващане от наша страна, овцевъдството и козевъдството могат и ще поемат в позитивна посока ", считат протестиращите.

" С тази политика ние убиваме българския народ и българското село. С тази политика за България няма бъдеще ", споделиха хората, които скандираха " Оставка! " под прозорците на властта.
Протестът не се мина без напрежение - ядосаните хора влязоха в пререкания с полицията, която направи кордон и ги изтика надалеч от колоните на постройката. Типичен образец за протичащото се беше младо момиче, което псуваше грозно един от служителите на реда - висок над две глави над нея наедрял мъж. Използваните прилагателни бяха: " Ти си дебела, грозна свиня, ще ти храча в лицето ".

Всичко, което се прави със животните в Странджа, е вярно. Няма друга европейска и международна процедура. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов при започване на държавното съвещание в Министерския съвет. Упрекът ми към БАБХ е, че би трябвало да деянията оптималната човещина, да обяснявате! , безапелационен бе Борисов.
Премиерът прикани да се подхващат всички вероятни ограничения да се спре болестта, тъй като всичко, което се прави в този момент, е малко, а в случай че се допусне разпространяването на чумата, има сериозна заплаха да загине целият бранш и в продължение на 3 години да не можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло .

„ Изпуснем ли болестта да мине в други обитаеми места, тогава ще плачат всички. Компенсациите няма да бъдат в границите на милиони, а на стотици милиони. Помолете хората да не крият животните. 1 300 000 са овцете и козите и едно е да избием 4000 или даже 30 000. Премине или оттатък планината, е злополука “, съобщи Борисов.
Земеделският министър Румен Порожанов, който участва на съвещанието, сподели, че това се прави, както и че се изплащат обезщетения. Това изявление провокира Борисов да го скастри и да разяснява, че са почнали да работят, откакто са основали казуса . „ Вземете всички ограничения за дезинфекция”, заръча министър-председателят.

Искането за 20 лева на евтаназирано животно значи запас от 25 млн. лева и е безусловно голословно и не може да бъде изпълнено . Това сподели в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по отношение на митинга на овцевъдите и козевъдите през днешния ден, съобщи Агенция „ Фокус “. „ Какви са претенциите на протестиращите? Те са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди – те съставляват към 25% от козевъдния и овцевъдния отрасъл в страната. И всички останали – както в овцевъдство и козевъдство, по този начин и в говедовъдство, биволи, птици, прасета и така нататък, на вчерашния съвет по отглеждане на животни споделиха, че не споделят това, което се разяснява “, изясни Порожанов.
Той уточни, че една от претенциите е за съответно обезщетение за хората с еватаназирани от чумата животни. „ В момента това, което е направено, и това, което към този момент направихме при първите заплащания оня ден, е оценката на животните да не бъде под 190 лева Това е една извънредно висока цена, която покрива освен пазарната цена, само че и други разноски . Разбира се, това е минимална цена, според от методологията на пресмятане, може да има животни и с по-високи цени. Средното заплащане оня ден беше 327 лева на една овца, защото това са животни с повече разноски. Но от през вчерашния ден настояването към този момент е напълно друго, като то надали не е напълно малко - не, това не е по този начин “, разяснява Порожанов.

„ Второто искане беше заплащане на „ де минимис “, изобщо в целия бранш овцевъдство от 20 лева на единица животно. Направихме планове, които да покриват загуби, които се калкулират в границите на стопанската година. Има две съществени дотации - Европейски гаранционен фонд, където средствата за бранш „ Животновъдство “ са към 120 млн. лева годишно, и Преходна национална помощ, която дава към 75 млн. лева годишно. С тези дотации и овце и кози не са на минус. И тяхното искане от 20 лева на животно значи запас от 25 млн. лева и е безусловно стопански голословно и не може да бъде изпълнено “, сподели още Порожанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР