Овцевъди и козевъди на национален протест днес на главния път

...
Овцевъди и козевъди на национален протест днес на главния път
Коментари Харесай

Овцевъди и козевъди излизат на национален протест днес

Овцевъди и козевъди на народен митинг през днешния ден на основния път София – Варна. Според тях секторът се неглижира от години. Недоволството е планувано за 11 ч, оповестява bTV.

По думите им държавната помощ не покрива загубите им.

„ Ситуацията е такава от вашата помощ, само че тази година имаме утежняване. За две години ние генерираме загуби на една овца от най-малко 28 лева Обезщетението, което ни се предлага е 5 лева”, разясни Янка Попова, ръководител на НОКА.

Красимир Бурмов от село Руня е на 55 години и от над 30 е деен животновъд. Семейството му има стопанство от 1000 овце-майки, само че е на път да се откаже. „ Има съгласно мен прекомерно огромна администрация, която е загърбила нашия отрасъл във всички направления едновременно”, споделя той.

Разходите за овца майка с приплод са 340 лева на година. Животновъдът съумява да възвърне като облага 150 лева Държавата му покрива 120 лева от разликата, останалите обаче са за негова сметка.

Овцевъдът употребява към 3000 дка пасища чартърен. По закон е задължен да ги поддържа, за което също прави разноски. Видимо регионът е планински, само че съгласно земеделското министерство – равнинен. „ Лишени сме от добавките за планински регион. Също по този начин бяхме в регион, където стопанисваме земя, пасища с висока естествена стойност. Тези права от тази година също ни бяха отнети”, споделя Бурмов.

Така с всеки икономически сезон дефицитът на средства се усилва. „ Ние не можем да си покрием загубите и без тази помощ след известно време ще би трябвало да обявим фалит”, споделя животновъдът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР