ово, първично огнище на птичи грип е пламнало в добричкото

...
ово, първично огнище на птичи грип е пламнало в добричкото
Коментари Харесай

Ново огнище на птичи грип пламна в Добричко

ово, първично огнище на птичи грип е пламнало в добричкото село Миладиновци, излиза наяве от заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев, издадена на 10 юли.

В заповедта се показва, че е установено огнище на заболяването инфлуенца (грип) по птиците в животновъден обект за развъждане на пилета бройлери в село Миладиновци, община Добричка. Заповедта е предшествана от лабораторен резултат за съществуване на инфлуенца вид " А “ от Националната референтна лаборатория.

Със заповедта се афишира първично огнище на заболяването в животновъдния обект и се разпорежда умъртвяването по човечен метод на всички наранени и контактни птици. Стопанството е вид “заден двор " и в него се отглеждат бройлери, като заповедта е да се унищожат всички наранени и контактни птици, които са 50.

Разпоредено е труповете на животните да бъдат унищожени под формален контрол и да се извърши механично разчистване и многократна стерилизация на пространствата, транспортните средства, дворовете и улиците към птицевъдния обект, показват от БАБХ.

Определена е 3-километрова защитна зона, в която влизат селата Миладиновци и Ловчанци, заяви " Монитор ". В 10-километровата следена зона попадат селата Карапелит, Полковник Иваново, Смолница, Малка Смолница, Самуилово, Златия, Козлодуйци, Медово, Гешаново, Енево, Орлова могила, Долина и Тянево.

От началото на годината у нас са доказани 12 огнища на птичи грип – две във ферми за кокошки носачки и девет във ферми за патици.

Само през тази година това е четвърто огнище на птичи грип в област Добрич.

" Монитор " напомня, че през март поради птичи грип бяха премахнати 140 хиляди носачки във фермата на компания АГРИСС – Генерал Тошево.

На 23 май, във плантация в село Стефаново бе открита за повторно инфлуенца (тип А) и бяха унищожени 57 000 птици. Първият случай бе през октомври 2017 година, когато в същата плантация бяха унищожени 11 000 птици.

На 13 юни бе оповестено първично огнище на инфлуенца (тип А) в най-голямата птицеферма в България “Яйца и птици – Зора ", с. Дончево. Бяха умъртвени 32 000 кокошки носачки, а 1,1 милиона яйца бяха изтеглени от комерсиалната мрежа.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР