Овладяването на въглеродните емисии не се развива според плана, но

Овладяването на въглеродните емисии не се развива според плана, но ...

Валентин Кънев: Газовите електроцентрали са най-добрата инвестиция.


Овладяването на въглеродните емисии не се развива според плана, но перспективи в тази насока има и те са в природния газ. Това мнение изказа председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Би трябвало да се увеличи потреблението на газ за производство на електричество, защото така се отделят по-малко въглеродни емисии от фосилните горива. Наблюдават се тенденции към диверсификация на газа и това е предпоставка цената му да пада и респективно произвеждането на електроенергия също ще поевтинява“.

Забелязва се притеснително смаляване на инвестициите във възобновяеми източници на енергия, особено в големите икономики. Причината за това е в политиките на всяка една от отделните държави в тази насока, смята Валентин Кънев.

„Инвестициите във възобновяемите източници намаляват, защото ценовият натиск вече не може да се задържа прекалено дълго. Субсидиите няма да бъдат толкова успешни за в бъдеще“.

„Северен поток 2“ е на финалната права, както канцлерът на Германия Ангела Меркел каза по-рано, но САЩ вече заплашиха, че ще санкционират компаниите, участващи в газопровода. На този етап не е напълно ясна целта на американците, смята Кънев.

„САЩ може би обмислят някаква нова търговска война, след като заплашва със санкции компаниите, които ще участват в новия руски газопровод“.

гледано: 52   Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg