Овладяването на ключови институции от ГЕРБ и ДПС продължава с

...
Овладяването на ключови институции от ГЕРБ и ДПС продължава с
Коментари Харесай

ГЕРБ задейства оставката на шефа на НЗОК, но той я оттегли

Овладяването на основни институции от ГЕРБ и Движение за права и свободи продължава с необикновен цирк към НЗОК. Тази заран ГЕРБ се сети за подадената под партиен напън оставка на шефа на НЗОК Станимир Михайлов и я включи за гласоподаване като изключителна първа точка в дневния ред на пленарното съвещание. Предложението направи ръководителят Росен Желязков, а " Възраждане " осигуриха гласовете то да мине. Странно, за включване на оставката гласоподава и един от ПП-ДБ, макар че точно тази коалиция уточни Михайлов за шеф. Касата ръководи над 8 милиарда лева тази година.
ПП-ДБ незабавно отвърнаха с искане да се включи и оставката на подуправителя Момчил Мавров, тъй като той също подава оставката си с Михайлов. Мавров е човек на ГЕРБ и явно замисълът на ГЕРБ и Движение за права и свободи е той да поеме касата при неналичието на титуляр. Оставките на Михайлов и Мавров отлежават в Народното събрание от 1 декември, когато сглобката ги пожертва в името на сделките си за разпределение на основни постове в страната. После въпросът бе пропуснат, а разтърсвания в работата на НЗОК не са се виждали, най-малко не обществено.
Докато в пленарна зала течеше абсурдът с тази изненада, Станимир Михайлов съумя да отдръпна оставката си. Това е станало в 10:12 ч., оповестиха депутати от ПП-ДБ. Новината докара до нервност ГЕРБ. " Кой принуди Михайлов да подаде оставка?! Някой в тази зала му се обади! Това значи, че той е подвластен. Ето по този начин ръководи мафията ", бурно реагира от трибуната Костадин Ангелов. " Точно вие да говорите за мафия! ", върнаха му от ПП-ДБ.
Хамид Хамид от Движение за права и свободи опитва процедурно да върне нещата в замисления проект, като разгласи, че когато е включено решението в дневния ред, оставка е имало, затова тя би трябвало да се гласоподава. ПП-ДБ възразиха, че това не е по този начин, тъй като е значимо дали сега на гласуването има оставка или не. Асен Василев предложи отмора, с цел да се обясни правно въпросът и Росен Желязков даде 15 минути.
Скандалът в пленарна зала, както нормално, е трансфериран напълно в полето на ПП-ДБ, а главното острие са Има Такъв Народ и " Възраждане ", до момента в който основателите на решението - ГЕРБ и Движение за права и свободи, не вземат участие в дебата, а се занимават с техни каузи. Дебат на процедура няма, просто " Възраждане " употребяват всяка опция да викат " неможачи " и " схемаджии " от трибуната.
Една от първите задания на ГЕРБ в служебното държавно управление също бе обвързвана с НЗОК. Кабинетът на Главчев към този момент вкара собствен човек в ръководството на касата - правилният кадър на Костадин Ангелов Иванка Динева, която изненадващо влезе в надзора като началник на най-ключовата организация на Министерство на здравеопазването - " Медицински контрол ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР