Овладян е пожарът край Карлово, съобщи за БТА заместник-кметът Антон

...
Овладян е пожарът край Карлово, съобщи за БТА заместник-кметът Антон
Коментари Харесай

Пожарът, който гори край Карлово, е овладян

Овладян е пожарът край Карлово, заяви за Българска телеграфна агенция заместник-кметът Антон Минев. Все още екипите са на мястото - охраняват терена и дежурят за възникването на тлеещи огнища.

Пожарът бе низов като са горели най-вече борови иглички и ниски шубраци за положително дърветата не са наранени. Заради труднодостъпния и кръстосан терен екипите са гасили на ръка. На терен са били 70-80 индивида - екипи на пожарната, на чиновници на Горско стопанство - Карлово, Военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, както и профилираният модул за наземно гасене на пожари от Пловдив.

Комисар Тошко Бързилов, шеф на „ Национален действен център " на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " изясни пред организация Фокус, че на място с огъня се борят пожарникари, чиновници на горски стопанства и военнослужещи от модулното формирование на армията.

„ Работи се за цялостното му ограничение. На този стадий няма заплаха да се развие. Няма заплаха и за популацията ", съобщи комисар Бързилов. По думите му гасенето на огъня може да отнеме няколко часа, тъй като територията е огромна, а теренът - кръстосан. „ Най-лошото е, че няма по какъв начин да качим вода ", сподели още комисар Бързилов и добави, че тъй като местността е мъчно налична и пожарни коли не могат да стигнат до там.

Групата ни съумя да ограничи разпространяването на огъня, сподели от своя страна и шефът на Държавното лесничейство Златьо Кличев. " Ограден е пожарът, хората пазят, само че няколко дни ще е битката ", сподели Кличев.

Според него потушаването на пожара ще отнеме няколко дни. Кличев сподели, че площта на обхванатия и огън регион е към 80 декара, а не 40 декара, както бе обявено по-рано.

Оперативен щаб управлява преодоляването на огъня в гората над Карлово, където от нощес бушува пожар, сподели за БНР кметът на града Емил Кабаиванов. Поискано е подпомагане от сухопътните войски в града, в случай че се наложи да се включат още хора в преодоляването на огъня. Теренът е извънредно сложен за достъп, а духащият западен вятър усложнява ситуацията, изясни Кабаиванов.

„ 40 индивида правеха просеки, с цел да лимитират пожара. Днес от 7 часа сутринта те са още веднъж на място. Днес ще се работи крепко, с цел да може пожарът да бъде дефинитивно стеснен и сподавен. Дано единствено вятърът да не се ускори. Засега за града няма заплаха. Теренът е доста сложен, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се постанова да се употребява, тъй като тя е проведена и подготвена по какъв начин се работи в такива обстановки. Имаше сутринта лек пушек, доста слаб, само че няма непосредствена заплаха за хора с белодробни болести или пък, не дай си боже, да бъдат наранени парцели ", изясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР