Овладян е пожар, избухнал в голямо петролно и газово находище

...
Овладян е пожар, избухнал в голямо петролно и газово находище
Коментари Харесай

Нападение с дрон предизвика пожар в саудитско находище на петрол и газ

Овладян е пожар, избухнал в огромно петролно и газово находище в Саудитска Арабия след нахлуване с дрон на йеменските бунтовници хуси, заяви саудитската телевизия, представена от Асошиейтед прес.

Атакувано е находището Шайба, което добива към 1 милион барела недопечен нефт на ден.

Саудитският петролен колос Арамко акцентира в изказване, че пожарът, засегнал апаратура за полутечен газ, е бил стеснен и към този момент е овладян, съобщи Франс прес. " Няма ранени и работата не е прекъсвала ", добави саудитската държавна компания, предава Българска телеграфна агенция.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих съобщи пред държавната телевизия, че Рияд " осъжда най-категорично това подло нахлуване ". " Този терористичен бойкот беше предшестван от поредност от дейности, целящи да нарушат доставките на нефт за международните пазари, в това число набези против танкери ", акцентира той. " Тези дейности не са ориентирани единствено против Саудитска Арабия, а и против международната стопанска система ", добави министърът.

Петролното находище се намира в регион, където температурите постоянно доближават 50 градуса, единствено на километри от границата с Обединените арабски емирства и на към 1200 км от Йемен. Нападението против него демонстрира обсега на дроновете на хусите, отбелязва Асошиейтед прес. Говорител на хусите даде обещание по следената от тях телевизия " Ал Масира ", че в случай че " саудитската експанзия продължи " ще последват " по-силни и по-мащабни набези, отбелязва Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР