Овладян е пожар, избухнал в голямо петролно и газово находище

...
Овладян е пожар, избухнал в голямо петролно и газово находище
Коментари Харесай

Нападение с дрон предизвика пожар в саудитско находище на петрол и газ

Овладян е пожар, избухнал в огромно петролно и газово находище в Саудитска Арабия след нахлуване с дрон на йеменските бунтовници хуси, заяви саудитската телевизия, представена от Асошиейтед прес.
Атакувано е находището Шайба, което добива към 1 милион барела недопечен нефт на ден.

Саудитският петролен колос Арамко акцентира в изказване, че пожарът, засегнал апаратура за полутечен газ, е бил стеснен и към този момент е овладян, съобщи Франс прес. "Няма ранени и работата не е прекъсвала ", добави саудитската държавна компания.
Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих съобщи пред държавната телевизия, че Рияд "осъжда най-категорично това подло нахлуване ". "Този терористичен бойкот беше предшестван от поредност от дейности, целящи да нарушат доставките на нефт за международните пазари, в това число набези против танкери ", акцентира той. "Тези дейности не са ориентирани единствено против Саудитска Арабия, а и против международната стопанска система ", добави министърът.

Петролното находище се намира в регион, където температурите постоянно доближават 50 градуса, единствено на километри от границата с Обединените арабски емирства и на към 1200 км от Йемен. Нападението против него демонстрира обсега на дроновете на хусите, отбелязва Асошиейтед прес. Говорител на хусите даде обещание по следената от тях телевизия "Ал Масира ", че в случай че "саудитската експанзия продължи " ще последват "по-силни и по-мащабни набези, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР