Овладяхме критичните огнища на пожара в Кресненското дефиле, продължаваме да

...
Овладяхме критичните огнища на пожара в Кресненското дефиле, продължаваме да
Коментари Харесай

Критичните огнища на пожара в Кресненското дефиле са овладени

" Овладяхме сериозните огнища на пожара в Кресненското дефиле, продължаваме да работим по периметъра ". Това заяви пред радио „ Фокус " инж. Дамян Дамянов, шеф на Югозападно държавно дружество.

„ Продължаваме да работим на терен с тежки машини, само че все още обстановката е много по-добра от тази, която беше сутринта ", сподели още инж. Дамянов. Той добави, че за момента прогнозите за изцяло локализиране на пожара са много положителни, само че не се ангажира с точни периоди дали това ще се случи в границите на днешния ден.

Междувременно, с цел да бъде овладян пожара и да не се разгръща до основния път Е-79 през днешния ден в битката са стихията още веднъж се включиха два хеликоптера на военните. Десетки резервоари с вода са подредени по билото на дефилето и три хеликоптера ще гасят от въздух ще гасят огнището над Е-79.

„ Там тече една доста трудоемка интервенция. Около 200 индивида имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма, към 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които да ни разрешат да караме вода, с цел да сме спокойни и да спрем разпространяването на огъня ", изясни още сутринта основен комисар Николай Николов от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

„ Както виждате един ден сме оптимисти, на другия се случва нещо - като пожарът край село Влахи и там проблемите нарастват. Според предоставената ми информация пожарът е локализиран. Да се надяваме, че на следващия ден може да има дъжд ", разгласи министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред публицистите в региона.

„ Навсякъде има ток в селата, пуснат е токът и в кривия тунел. В някои от селата полицията е изведена. Само внимаваме със обстановката към с. Влахи, хората са предизвестени. Имаме контакти с всеки един, имаме телефонните номера на всички. Дано не се наложи, само че има подготвеност са евакуация ", добави той.

„ Няма проблеми с пътя към с. Влахи, персонално го ревизирах. Движението от Кулата в посока София е малко по интензивно ", сподели още вътрешният министър

По думите му прокуратурата продължава разпитите със очевидци.

„ Разпореждането на Окръжната прокуратура е да се намерят оптимален брой очевидци, в случай че няма такива сега, да се издирят, да се разпитат, в случай че може да стигнем до повече информация. Загубите са обилни ", сподели той.

„ Премиерът се осведоми всеки ден за ситуацията, осведомен е в елементи, като експерт. Информирал съм, според заповедта за основаване на Национален спешен щаб, ръководителят на Народно събрание Димитър Главчев, президентът Румен Радев. Говорихме с двамата много в детайли ", добави Радев.

Министърът разясни, че всички са загрижени за протичащото се, тъй като пожарът продължава много дълго.

„ Скоро не е имало такива пожари. Обясних с детайлности какво вършим на терен, обезпокоени са и за загубите. Обръщам внимание на това, с цел да предупредя да не се споделят цифри преди да е завършила интервенцията. Тогава ще стане ясно какви са засегнатите площи и за какви загуби приказваме. Гражданите да бъдат спокойни. Надявам се след още един ден да приключим интервенцията ", посочи Валентин Радев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР