Овергаз Мрежи планира да изгради 398 километра газоразпределителни мрежи и

...
Овергаз Мрежи планира да изгради 398 километра газоразпределителни мрежи и
Коментари Харесай

Овергаз инвестира 79 милиона лева в разширяване на мрежата

" Овергаз Мрежи " възнамерява да построи 398 километра газоразпределителни мрежи и уреди в идващите пет години, оповестиха от компанията. Инвестицията ще бъде в размер на над 79 милиона лв. и би трябвало да бъде утвърдена от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Досега компанията е вложила в градска мрежа 340 милиона евро.

До 2024, с помощта на построената мрежа, се чака битовите потребителите да се усилят двойно и да доближат 129 000 консуматори.

Газоразпределителната компания подаде заявки в КЕВР и за утвърждение на цени за систематизиране и доставяне - две съставни елементи от общо четирите, които образуват крайната цена на потребителите. Цената за доставяне покрива разноските на лицензираното сдружение за фактуриране на газа, а тази за систематизиране - превоза на газа по построената мрежа от сдружението в съответния район или град.

Промяната в цените е нужна, с цел да може сдружението да извърши залегналите параметри в бизнес проекта за създаване на мрежа. Това ще докара до нарастване на крайните цени за бита и стопанските консуматори с по-малко от 1 стотинка за киловатчас потребена сила. След като регулаторът утвърди новите цени, природният газ ще остане най-евтиният източник на сила.

В битовия бранш, където се употребява най-вече електричество, газифицираните консуматори ще пестят сред 102 лв. на всеки мегаватчас потребена сила. Икономията в стопанския бранш ще бъде 75 лв. на мегаватчас при подмяна на мазут и цели 141 лв. на мегаватчас при прекосяването от нафта към синьо гориво.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР