"Овергаз" губи арбитражното дело срещу "Газпром" и е заплашен от

...
"Овергаз" губи арбитражното дело срещу "Газпром" и е заплашен от
Коментари Харесай

Точка за Газпром в битката с Овергаз

"Овергаз " губи арбитражното дело против "Газпром " и е застрашен от запор на активи за дължими по него 140 млн. $. Новината беше обявена с натруфен звук от медиите, свързани с бизнес депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Според тях сумата е присъдена на съветския газов колос като обезщетение за средства, отпуснати от него за съоръжение на газопреносната мрежа в България.

В основата на разногласието сред "Овергаз " и съветския й съакционер в "Овергаз Инк " "Газпром експрот " са пропуснати изгоди и нанесени вреди от едностранното преустановяване на контракта за доставки на газ от 1 януари 2016 година. Тогава съветската компания спря подаването на синьо гориво за контрагента си, а контрактуваните количества бяха трансферирани към държавната "Булгаргаз ". Разривът беше съпроводен от изказвания на премиера Бойко Борисов за унищожаване на медиаторите в съветските газови доставки и шумното му неодобрение от сериозния към ръководството звук в издавания от Сашо Дончев вестник "Сега ". От "Овергаз " пък сезираха и Европейската комисия, която разгласи, че стартира антимонополна инспекция по случая.

Публикацията за хода на арбитражното дело беше последвана стремително от коментар във Facebook на пиара на "Овергаз " Нери Терзиева, съгласно който решението не е дефинитивно, а сумата е по-малка.

"Здравейте, сътрудници, филмът е шведски, а не руски. Има правосъден иск на българската компания "Овергаз " против "Газпром износ " в комерсиалния съд в Цюрих. "Овергаз " заведе този иск за обезщетение от над 350 млн. $ - пропуснати изгоди и нанесени вреди, поради нарушаване на положителните практики, най-много в региона на конкурентното право, както и за едностранното преустановяване на контракта (помните 1 януари 2016-а, когато точно на Новата година беше спрян газът за "Овергаз " и контрактуваните количества за неговите клиенти бяха трансферирани на "Булгаргаз "). За наше страдание, с 2 на 1 гласа комерсиалният съд не почете нашия иск, само че делото не е приключено, тъй като "Овергаз " апелира това решение в Швейцарския федерален съд на 2 февруари тази година и в този момент чака хода на делото ", написа Терзиева.

Арбитражният спор стартира с иск на "Овергаз " и предявен от съветския снабдител срещуположен иск за осъществените от него, само че неизплатени доставки. От българското сдружение настояват, че признават тези отговорности, само че те не са в веселба, защото е контрактуван погасителен проект за разсроченото им заплащане. Налице е и спор по съглашение сред съакционерите българското сдружение да получава газ на преференциални цени, като влага отстъпката в развиването на българската газоснабдителна мрежа.

Независимо от взаимните искания и заведените каузи "Овергаз " и "Газпром износ " останаха съдружници в "Овергаз Инк ". Шумният бракоразвод не може да завърши поради желанието на съветския сътрудник да продаде каузи си на трети състезател, вместо да го предложи на българския съакционер. Междувременно Сашо Дончев пое контрола върху "Овергаз мрежи ", което беше под шапката на "Овергаз Инк " и усили капитала му в интерес на "Ди Ди Ай Холдинг ". То е притежавано на собствен ред от "Ди Ди мениджмънт ", в което Дончев държи мажоритарния дял.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР