Овергаз е най-голямата българска частна компания в областта на природния

...
Овергаз е най-голямата българска частна компания в областта на природния
Коментари Харесай

Овергаз оптимизира поддръжката на мрежата си с мобилно приложение

Овергаз е най-голямата българска частна компания в региона на природния газ. Общата дължина на нейната разпределителна мрежа е 2200 км. През последните 10 години от там осъществят поредно цялостна стратегия от планове, ориентирани към цялостна автоматизация на всички съществени и управнически процеси в компанията за е повишение на успеваемостта и качеството.

Една от основните системи, употребявани в Овергаз е така наречен система 360 сплотяваща функционалност за ръководство на взаимоотношенията с клиенти (CRM), билинг, както и поддръжка и ръководство на активите (т. нар. Asset Maintenance and Management System, AMM).

Всяко от изброените осведомителни решения има своята роля за обезпечаването на високо равнище на автоматизация на главните процеси в компанията. В частност, значимото значение на системата за поддръжка и ръководство на активите AMM в осведомителната среда на Овергаз, може да се оцени, като се вземе поради, че разноските за поддръжка на мрежата съставляват най-голямото перо в общите разноските на компанията.
ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА
Име на плана: AMM Mobile

Възложител: „ Овергаз Инк. “ АД

Изпълнител: „ Овергаз Инк. “ АД

Категория: Производство и търговия

“Именно AMM системата разрешава задаване на правила за обслужване на активите - разходомери, уреди, кранове, табла и други детайли които имат потребност от поддръжка. С помощта на AMM се генерира годишен проект, включващ задания по поддръжката по дати и по месеци”, разясни Сергей Андреев, заместител изпълнителен шеф, " Информационно-управленски системи " в Овергаз.

Дейностите по поддръжката обаче са значителен брой – най-малко 80. За всяка от тях е планувано някакво време за осъществяването и. На базата на това време и броя на детайлите, за които би трябвало да се прави съответната активност през годината, в компанията пресмятат време, за което ще извършат всички действия, а от там и броя на нужните чиновници, за дейностите по поддръжка.
Мобилен достъп
Планираното време за осъществяване на дадена задача обаче в действителност не е действителното и това затруднява точното установяване на себестойността на дейностите по поддръжката. В тази обстановка през 2015 година ИТ екипът на Овергаз стига до концепцията за основаване на мобилно приложение AMM Mobile, подпомагащо дейностите по поддръжката на газопреносната мрежа.

 Ивайло Добринов

“Целта бе да се усъвършенстват дейностите по диагностика и сервиз на газоразпределителната мрежа. С помощта на мобилно приложение може да се обезпечи автоматизирано премерване на времето, което е вложено за осъществяването на дейностите по поддръжка. От там започва цялата концепция за развиването на този план – главната ни цел бе да установим същинската себестойност на осъществяването на дадена дейност”, показа Ивайло Добринов, управител “Архитектура и интеграция на КИИС”.
Разработка на системата
Системата АММ Mobile е създадена напълно от екип на Овергаз – от концепцията до създаването и внедряването.

В първият стадий на плана ИТ експертите в компанията се концентрират върху това, да обезпечат опция всеки детайл от газоразпределителната мрежа да бъде неповторимо разпознат.

“Беше значимо да решим с какъв тип маркер да отбележим всеки детайл и по какъв метод да сложим тези маркери, като се има поради, че детайлите са доста разнородни по форма, материал, размер и така нататък

В последна сметка избрахме да използваме два идентификатора – бар код и QR код”, споделя Ивайло Добринов.

Следващият въпрос, който застава на дневен ред пред екипа участващ в реализацията на плана е обвързван с избора най-подходящите мобилни устройства и със отбраната на цялостната идея за неговата реализация.

При огромното многообразие от мобилни устройства на пазара изборът не е лесна задача. Затова експертите от Овергаз започват пилотен план в два от сервизните центрове на компанията. Там с демонстрационна версия на мобилното приложение са извършени проби с цел да се види по какъв начин протича сканирането на детайл, какви видове маркери да се изберат и какъв вид мобилни устройства – стандартни или индустриални.

“Това с което се сблъскахме като проблем бе сложността на четене на маркерите с стандартните устройства през техните камери. Затова се спряхме на устройства с вграден скенер. Изпробвахме и устройства с обособен скенер, само че този вид се оказа незадоволително мобилен, по тази причина бе отхвърлен”, показа Добринов.

Друг мотив в интерес на индустриалния вид устройства е, че работата се прави в полеви условия което слага условия те да бъдат прахоустойчиви, влагоустойчиви и удароустойчиви.

Пилотният план и тестванията завършват в края на 2015 година след което започва създаването на мобилното приложение. След като стартира работата по изложение на условията за него експертите от Овергаз вземат решение да прибавят и опция за отчитане на потреблението на газ. Предимството от прибавянето на тази функционалност е минимизиране на грешките при въвеждане на доклад. Разработката на тази част от мобилното приложение е осъществена в къси периоди и от февруари 2016 година докладът на разход на газ в цялата компания се прави благодарение на АММ Mobile. По-късно, през 2016 година е добавена и функционалността осигуряваща дейностите по поддръжката на газоразпределителната мрежа. От 2017 година системата е в действителна употреба.
Функционалност
AMM Mobile работи под Оценка за съвместимост Android версия 4.1 или последваща. Мобилната система се употребява за две съществени цели – поддръжка на газоразпределителната мрежа и доклад на потреблението на природен газ.

“AMM Mobile не е версия на десктоп системата AMM осъществена за прилагане от мобилно устройство. По-скоро в мобилното приложение е изнесена базата на детайлите от мрежата и за тях е предоставена функционалност, която съответствува с част от десктоп системата AMM”, разясни Сергей Андреев.

Стандартният сюжет за потребление на AMM Mobile за задачите на поддръжката на мрежата е следният:

Годишният проект за дейностите по поддръжката, генериран с AMM е разпределен по географски региони и сервизни центрове. Компанията има 21 сервизни центъра в страната, извършващи сервизно обслужване в 51 обитаеми места. Разпределяйки дилемите мениджърът на сервизен център ги разпорежда на съответни чиновници, които ги извършват в полеви условия благодарение на мобилното приложение.

Потребителят влиза в AMM Mobile със своето име и ключова дума и вижда единствено задания, които са предоставени на него или на екипа в който работи.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР