Овен Точка “Точка и млък! Така казва учителят от детския

...
Овен Точка “Точка и млък! Така казва учителят от детския
Коментари Харесай

Ако зодиите бяха препинателни знаци

Овен
Точка

“Точка и млък! ” Така споделя учителят от детския разказ на Лев Касил “Кондуит и Швамбрания ”. По-категоричен облик от него в литературата надали има. Е, може би съществуват няколко, които са също толкоз безапелационни.
И най-вероятно до един са “родени ” под знака на Овена.
Овните освен са единствените, които знаят правата посока и вярното решение. Те нямат и капка подозрение дали да наложат мигновено мнението си на близките. Точка и млък!

Телец
Точка и запетая

Препинателният знак ; служи за обособяване при изброяване на всякакви неща, съвсем като запетаята. Но с една елементарна запетая нещата се отделят някак ненатрапчиво, а този препинателен знак служи за безспорно и несъмнено делене на изредените неща. То е сходен на огромен мирис, стихотворец откакто сме описали нещо доста красиво и скъпо. И защото Телецът буйно обича да колекционира скъпи и хубави неща, които след това с приятност да изброява, то неговият препинателен знак е точно този.

Близнаци
Запетая

При Близнаците нещата не са това, което наподобяват, постоянно има и нещо друго – нещо, което е написано в идващото подчинено изречение.
Те не обичат да категоричността. Не обичат да слагат точка. В живота им постоянно би трябвало да има опция за друг излаз. Независимо дали биха се възползвали от него. Затова запетаята, която служи за делене, само че не и установяване, е техният персонален препинателен знак. Със здраве да си я употребяват!

Рак
Апостроф

Препинателният му знак е апострофът или по този начин наречената “горна запетайка ”.
Причината не е тъй като постоянно апострофира – не че и то не е правилно, а за това, което отбелязва апострофът.
Апостроф се написа, когато има липса: изпускане на даден тон от думата. Апострофът е премълчаното, за което всички се досещат.
Например многозначителното безмълвие на Рака, когато желае да ви подскаже, че сте на крачка да настъпите противопехотна мина.

Лъв
Удивителна

Удивителен знак се написа, когато желаеме да изразим мощна страст: изненада, удивление, наслада, упрек, горест. Ако беше препинателен знак, Лъвът би бил удивителна.
Той живее на макс, обича драмата и безусловно всичките му страсти са крайни.
Лъвът не взема половинчати решения, не обича незадълбочено, не може да мрази… по малко. За него фразата “Ако ще е врана, да е рошава ” има смисъл. Самият той е изумителен допълнително от един аспект.
У него всичко е изумително.

Дева
Многоточие

Девите са аналитични, деликатни и подредени хора със последователен метод към живота и житейските компликации. В този смисъл многоточието, със своята леко безредна незавършеност, като че ли не дава отговор на характера на Девите. Всъщност, както множеството хора, представителите на този знак са изтъкани от несъгласия. Умната Дева не обича да си затваря вратите. Затова и постоянно оставя отворени благоприятни условия, даже там, където не има намерение да се върне.

Везни
Наклонена линия

Освен при изписване на ограничения, като “км/ч ”, да вземем за пример, или за записване на елементарни дроби, да речем “3/4 ”, наклонена линия използваме, с цел да изпишем по едно и също време две варианти “Уважаеми г-не/госпожо… ”, “преводи от/на корейски ”.
Везните населяват паралелната действителност на двойните варианти, по тази причина наклонената линия освен е най-необходимият препинателен знак за озаптяване на мислите им, само че и графично показва най-добре тяхната същина.

Скорпион
Скоби

Вмъкнатите елементи – думи, изрази и фрази, могат да се отделят и със запетайки или с тире, само че този метод е мижав, спрямо това да ги оградим отляво и отдясно с две хубави многозначителни скоби.
Всеки Скорпион обича мощните изрази, дълбокия смисъл, индиректния изказ, мисълта, изписана сред редовете.
Той би прочел по-внимателно текста, изписан в скобите, в сравнение с останалия, по този начин дотегливо еднопосочен и пряк, абзац.

Стрелец
Въпросителна

Стрелецът е един огромен загадъчен знак за близките. Най-често те се питат има ли в главата му нещо, няма ли; за психиатър ли е, или за пандиза?
Освен че е ходеща загадка, Стрелецът е и авантюрист, който дава благо и драго, с цел да удовлетвори неутолимия си интерес към новото и непознатото.
Човек, по този начин любопитен и ученолюбив като него, може да бъде разпознат само с най-красивия препинателен знак – въпросителната.

Козирог
Кавички

Козирозите имат вяра, че в случай че нещо си наумят, то безусловно ще стане. Овните също са уверени в това, само че Козирогът знае, че задачата му може и да не се реализира в обозримото бъдеще. Интелигентен, трудолюбив и сериозен, той има прояви на духовитост и автентичност, които го подреждат измежду живите класици на националното творчество. Затова и другарите му постоянно го цитират. А когато цитираме, слагаме думите на гуруто в кавички.

Водолей
Тире

Заради своята свръхвисока просветеност Водолеят е жертван да понесе и някои негативи.
Един от тях е, че се постанова дълго и в детайли да изяснява на всички по-низши, тоест на всички останали, какво е имал поради, когато е споделил еди какво си.
За страдание, по-късно нормално се постанова да разясни какво е имал поради, когато е обяснил какво е имал поради.
Любимата му дума е “тоест ”, а най-логичният за него препинателен знак – тирето.

Риби
Бележка под линия

Рибите са екстралингвистични, тоест те са извънтекстови. Това се подразбира от единствено себе си, защото кардинално Рибите са отвън всичко: отвън подтекста на средата си и отвън времето си.
Чат-пат се пробват да изскочат и отвън пространството, само че този номер към момента не са го усвоили. Съвсем разумно е, че не можем да ги отъждествим със общоприет препинателен знак.
Техният знак е показателят – звездичка или цифра, който отбелязва бележките под линия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР