Овъглени по време на изригването на Везувий, древноримски папируси са

...
Овъглени по време на изригването на Везувий, древноримски папируси са
Коментари Харесай

Ускорител на частици ще допринесе да се разкрият тайните на папируси на 2000 г.

Овъглени по време на изригването на Везувий , древноримски папируси са съхранили тайните си съвсем 2000 години. Учени се пробват да дешифрират тези " нежни като крилата на пеперуда " документи благодарение на ускорител на частици, съобщи Агенция Франс Прес.

Съхранявани до неотдавна в Института на Франция в Париж, въпросните антични папируси бяха изпратени в Централна Англия, с цел да бъдат виртуално развити.

" Човек си мисли, че папирусът може просто да бъде развъртян и прочетен - съобщи специалистът от университета на Кентъки проф. Брент Сийлс , който от към 20 години работи над основаването на неинвазивни технологии за дешифриране. - Тези папируси обаче не може да бъдат развити, тъй като овъгляването ги е направило доста нежни. "

Използваният апарат е синхотрон - пръстен с обиколка 500 метра, в който електрони се движат с голяма скорост и излъчват нещо като проникващи през материята мощни рентгенови лъчи .

Устройството " Даймънд лайт сорс " създава светлина, която е 10 милиарда пъти по-ярка от слънчевата. То действа като великански микроскоп, чиито данни след това са дешифрирани благодарение на изкуствен интелект.-->

Папирусите са открити през 1752-1754 година по време на разкопки в Херкулан, покрай Неапол. За разлика от Помпей, който бил залят с лава от Везувий през 79 година, Херкулан се оказал под облак парещ газ в резултат на вулканичното изригване. Градът бил затрупан със пласт пепел, под който постройките останали невредими. В една от тях - Вилата на папирусите, се помещавала библиотека, която включвала над 1800 папируса.

Те обаче са овъглени и е невероятно да бъдат развити. През 1986 година са изпратени в Неапол, където химичен способ за насърчаване разрешил един от тях да бъде разграничен на стотици дребни фрагменти. " Сега в синхотрона в Англия лъчи се изпращат върху фрагментите и би трябвало да дадат опция да се сътвори триизмерно изображение с висока резолюция, без да се развият или унищожат папирусите ", разясни ученият.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР