ова измама в интернет. Хакери ни атакуват с фалшиви имейли

...
ова измама в интернет. Хакери ни атакуват с фалшиви имейли
Коментари Харесай

Нова измама, хакери ни атакуват с фалшиви имейли от името на адвокати и ЧСИ

ова машинация в интернет. Хакери ни нападат с подправени имейли от името на юристи и частни правосъдни реализатори. За това алармираха фенове в ефира на, получили заплашителни писма за неплатени отговорности на електронните си пощи.

До какви последици води отварянето на рисковите имейли

От края на лятото хиляди консуматори в интернет са атакувани с подправените имейли. Жертвите са приканвани да платят непринудено парични отговорности в бързи периоди от името на юристи и частни правосъдни реализатори. Електронните известия получават както жители, по този начин и търговци.

Вместо покана за непринудено осъществяване обаче, те получавали фишинг имейли, с които хакерите нападат чувствителни данни като кодове за онлайн банкиране, кредитни карти или друга информация за достъп до финансови услуги.

Преди дни Теодора Генова получава имейл със заглавие "Уведомление за формирано дело ". Съобщението я приканва непринудено да заплати дълг към интернет снабдител.

"Срещу мен е формирано изпълнително дело и това изпълнително дело е с оглед непогасени от мен отговорности към съответна компания. На първи стадий доста се тормозих, тъй като действително видяно аз доста внимавам какви контракти подписвам ", споделя тя.

Подател на известието е частен правосъден реализатор. И следва предизвестие, че в случай че не заплати дълга в период, следва наложително взимане. Към самия изпълнителен лист води атачмънт.

"В приложения документ, можете да се запознаете с изпълнителния лист, публикуван от Софийски градски съд, както и със периодите за наложително осъществяване, които ще стартират да текат ".

"Имейлът е структуриран по доста явен и прецизен метод, всичко изглеждаше доста достоверно, споделя Галин Костов, който е частен правосъден реализатор.

"Имаше номер към него, телефон. В такива обстановки първата ти реакция е незабавно да вземеш нужните ограничения бързо, с цел да намалиш отрицателните последици ", показва Теодора Генова.

Въпреки това се усъмнява. И прави инспекция на подателя в интернет. В уеб страницата на ЧСИ има информация за мъжа, само че телефонът и мейлът, които са посочени, са други. Според специалиста по осведомителна сигурност Борис Гончаров става дума за класическа фишинг машинация.

Крайната цел е посредством отварянето на атачмънта да се проникне в компютъра на жертвата. Тогава следствията могат да бъдат необратими.

"При отварянето му се задейства злотворен код, който се конфигурира или се свързва отдалечено с някакъв сървър, който се ръководи от така наречен хакери. Оттам нататък резултатът може да е цялостно криптиране на един компютър или цяла мрежа. Другият вид е да се откраднат персонални данни – банкиране, електронни подписи. Абсолютно всичко, което участва във вашата система, може да бъде овладяно и употребявано по избран метод ", изясни Гончаров.

През последния месец сигнали за сходен вид измами заливат Камарата на частните правосъдни реализатори. Като податели на имейлите най-често са посочвани Галин Костов и Стоян Якимов. Справка в регистъра на частните правосъдни реализатори демонстрира, че и двамата са действително настоящи адвокати. От камарата обаче са безапелационни, че писмата са подправени и не са изпращани от цитираните имена на техни сътрудници.

Процедурата по изпращане на предложения за непринудено заплащане на задължения е извънредно строга. И призовките в никакъв случай не се връчват по имейл, безапелационни са от Камарата. Освен това заповедите влизат в деяние, едвам откакто има правосъден акт.

"Често ни бъркат с колекторските компании, само че правосъдните реализатори по тази причина са правосъдни реализатори, тъй като извършват правосъдни актове. При нас всичко е на база на някакво правосъдно решение или правосъден акт и стартира с писмени документи, които наш призовкар на място връчва или ги изпращаме по пощата с противоположна квитанция. Още повече то няма правна стойност, изпратена призовка по имейл не е постоянно връчена, ние не работим по този начин ", изясни - Георги Дичев, ръководител на Камара на ЧСИ.

Затова поучават, в случай че получим призовка по електронната поща, първо да проверим действителни ли данните на посочения частен правосъден реализатор.

Освен частни правосъдни реализатори, в схемата се употребяват и имена на юристи. От тяхно име също се изпращат подправени имейли. Сюжетите са сходни. За по-голяма меродавност употребяваните имена са на действително практикуващи адвокати.

Проверка на NOVA открива, че цитираната в писмото компания, от името на която се търси дълга на Теодора, е оповестена в неплатежоспособност през 2018 година и няма нищо общо с нито една компания за мобилни или интернет услуги. Всеки подробност в схемата е добре премислен, а измамниците работят все по-професионално, безапелационни са специалистите. Атаките стават все по-таргетирани и изпипани и могат да заблудят и по-технически квалифицираните консуматори. Освен това имейлите основават чувство за неотложност. С което предизвикат към безогледно отваряне на линкове и атачмънти.

Частните правосъдни реализатори, чиито имена участват във фишинг имейлите, към този момент са изпратили сигнал до отдел "Киберпрестъпност " към ГДБОП. Атакуваните с тях консуматори също могат да се извърнат към антимафиотите. Както и към Прокуратурата.

Хакерите обаче мъчно могат да бъдат открити, безапелационни са експертите по киберсигурност.

През последните месеци специалистите по осведомителна сигурност регистрират растеж от 670% на киберизмамите.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР