Отзвукът от войната в Украйна изкриви“ пазара на природен газ,

...
Отзвукът от войната в Украйна изкриви“ пазара на природен газ,
Коментари Харесай

Защо цените на електроенергията в Европа растат?

Отзвукът от войната в Украйна „ изкриви “ пазара на природен газ, принуждавайки цените на електрическата енергия да се покачат, което ускори енергийната рецесия в района и разпали страховете на европейците по отношение на достъпа до електричество и отопление по време на зимния сезон.

Природният газ, който се употребява за произвеждане на електричество и топлота, в този момент коства към 10 пъти повече, в сравнение с преди година. Цените на електрическата енергия, обвързани с цената на газа, също са в пъти по-високи от естествените.

Тази седмица референтните европейски цени на природния газ удариха поредност от върхове, откакто съветският газов колос Газпром, съобщи, че краткотрайно ще затвори Северен поток 1- ход, който в допълнение разпали пазарните страхове.
Електроенергията и енергийната рецесия
Цените на електрическата енергия в Германия за идната година, които се смятат за пример в Европа, скочиха за малко над 1000 евро за мегаватчас в понеделник, преди да паднат назад до 840 евро за мегаватчас.

„ Това въобще не е обикновено. Невероятно е несигурно. Тези цени доближават равнища, които си мислехме, че в никакъв случай няма да забележим “, сподели Фабиан Рьонинген, старши анализатор в Rystad Energy.

Ядреният бранш на Франция, който обезпечава към 70% от електричеството в страната, също се бори с по-ниско произвеждане, което покачва цените на силата в страната.

Чешката република разгласи в понеделник, че ще свика незабавна среща на европейските енергийни министри в Брюксел идната седмица, до момента в който районът търси решения. Предприятията са загрижени, че може да се наложи от време на време да стопират активността си през зимата, в случай че има дефицит на сила, до момента в който семействата може да се затрудняват да заплащат внезапно високи сметки за отопление. Последствията могат да провокират дълбока криза.

Цените на електрическата енергия са извънредно нестабилни. Във Англия цената на едро на мегаватчас електрическа енергия (достатъчна за снабдяването на към 2000 домове за един час) доближи рекордна междинна дневна стойност от към 500 паунда при започване на тази седмица. Това е почти пет пъти повече от равнището от предишния август.

В някои страни има дребна разлика сред цените на едро и това, което потребителите би трябвало заплащат в месечните си сметки. В петък английският регулатор на електрическата енергия ще нулира горната граница на цената на силата, като се чака съвсем да удвои цената, която едно типично английско домакинство би платило през идващите месеци за електричество и газ, до към £3500 на година. Скокът отразява непрекъснато възходящите разноски за газ и електричество.

Uniper, най-големият вносител на природен газ в Германия, съобщи в понеделник, че ще се нуждае от повече помощ от държавното управление, и изиска спомагателни 4 милиарда евро. Компанията сподели, че няма пари в брой заради дефицита на съветския експорт, което я принуждава да заплаща извънредно високи пазарни цени, с цел да запълни празнините в доставките.

Испанското държавно управление ще предложи на Европейски Съюз да приложи система за таван на цените, заяви испанският вестник El Pais. Висшият енергиен чиновник на Испания Тереза Рибера ще направи предложение за обособяване на газа от пазара на електрическа енергия по време на среща с министрите на енергетиката на 9 септември. Рибера ще предложи и ограничение на цената, плащана за излъчванията на CO2, твърди вестникът.
Защо цените на природния газ и електрическата енергия не престават да порастват?
Движението на цените идва от страхът, че Европа ще остане без газ тази зима, откакто Русия понижи газовите потоци континента. Дори преди прекъсването на Северен поток 1, той течеше единствено с 20% от потенциала си. Тези съкращения принуждават доставчиците да купуват газ на спот пазара на по-високи и нестабилни цени, в сравнение с при по-дългосрочни контракти на Газпром.

В доста страни цените на газта и електричеството са тясно преплетени, връзка, която добавя терзанията на европейските политици. Въпреки че има няколко метода за генериране на електрическа енергия – като въглища, нуклеарна, водноелектрическа, вятърна и слънчева – цената на природния газ е извънредно значима при определянето на цените на електрическата енергия.

Тази връзка прави Европа по-уязвима за енергийното оръжие на Русия. За разлика от Съединените щати, които имат огромен остатък от природен газ за експорт, с помощта на шистовия сондаж, Европа би трябвало да внася по-голямата част от своя газ. Традиционно Русия доставя към една трета.

Сред факторите, които покачват цените на електрическата енергия са ниските равнища на реките, които попречват доставките на гориво към въглищните централи. Германия и някои други държавни управления желаят да ги възобновят, с цел да заменят скъпия газ.
Функционират ли енергийните пазари?
Правителствата на обособените страни към този момент принуждават пазарите да се държат по метод, който би изглеждал чудноват при други условия.

На естествен пазар, да вземем за пример, високите цени биха довели до продажба на газ, а не до депозиране. Но натискът за запълване на оборудванията за предпазване на газ, подсилен от държавните наставления, принуди енергийните компании да купуват, и не престават да купуват безценен газ, което покачва цената. Това нанася част от икономическите вреди, които е трябвало да предотврати, настояват анализатори.
Защо вятърната и слънчевата сила не оказват помощ за задържане на цените?
Според анализаторите, тези технологии способстват нищожно за намаление на цените, защото главният фактор, определящ цените на електрическата енергия си остава природният газ.  Според тях е време да се трансформират пазарите на сила, и да се отрази възходящото количество вятърна и слънчева сила в европейските електрически мрежи. За разлика от генераторите на газ и въглища, чиито разноски се дефинират значително от цените на горивата, тези възобновими технологии имат доста ниски и непрекъснати експлоатационни разноски. Горивото им е всъщност е гратис.

Части от текста са оповестени в „ Ню Йорк Таймс “ и CNN, преводът е на ДЕБАТИ.БГ
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР