Отвратени са от творческите средиПетима млади поети и писатели учредиха

...
Отвратени са от творческите средиПетима млади поети и писатели учредиха
Коментари Харесай

Млади автори срещу „чалга литературата“

Отвратени са от „ креативните среди ”


Петима млади поети и писатели учредиха общественост за възобновление на поезията на малко известни или към този момент умряли създатели. Основната концепция на основателите на “Иначе писано ” е реализиране на разговор сред поколенията.

“Целта беше на четения да не презентираме единствено себе си, а да актуализираме стиховете на незнайни или към този момент позабравени създатели и да ги вкараме в кръга на живата публика, с цел да могат още веднъж да звучат ”, описа пред “Труд ” един от основателите на общността Николай Генов.

В “Иначе писано ” все още членуват петима души, всеки от които са занимава с нещо друго. Запознават се напълно инцидентно. “С Атанас Янев, който в този момент приключва право, се срещнах през другар. Атанаска Илинчева към този момент беше приключила право, нея я познавах от гимназията. Бяхме основали училищен вестник. С Кристина Станкова се срещнах напълно инцидентно. Харесах й стиховете и й пратих покана за другарство във фейсбук. Златина Тодорова ми беше колежка ”, описа Николай.

На 6 октомври 2016 година петимата младежи публично основават общността си, като затвърждават съществуването й и разпространяват активността й посредством фейсбук страницата “Иначе писано ”. В нея те разгласяват свои авторски текстове и популяризират непознати, които харесват или са ги впечатлили по някакъв метод.

Към момента страницата има близо 4 хиляди почитатели, а една от най-вълнуващите изявления през последните дни беше в памет на Боян Петров – стихотворението “Търсете българския планинар ” на Атанас Стоянов (1985), отдадено на Христо Проданов. “Не познаваме създателя, само че доста харесахме текста му. Искахме да доближи до повече хора ”, споделиха пред “Труд ” основателите на “Иначе писано ”. Те разкриха и персоналното си отношение към трагичното събитие посредством текста на Атанаска Илинчева – “Да погледнеш през прозореца ”.
 Николай Генов на литературно четене. Николай Генов на литературно четене.
Идеята за общността идва на Николай след няколко визити на литературни четения. “Почувствах се погнусен от “творческите среди ”. Или най-малко това, което видях от тях. Хора с вирнати носове, които смятаха, че са Алфа и Омега на литературата. Събираха се на четения, с цел да си покажат нещата, след което си тръгваха и даже не слушаха останалите. ”

Нарекли общността си “Иначе писано ” като форма на протест, предпочитание да кажат “не ”: “Не на цялата подлизурковщина. Не на нещата, които не харесваш. И от които не искаш да бъдеш част. Не на конюнктурата. Не на тенденциозната литература. Масовата литература. Лесната литература. Макар че това звучи претенциозно. Чалга литературата. Това май най-добре разказва нещата. ” Защото към този момент има чалга литература и тя се стартира, счита Николай.

“Ще излъжа, в случай че кажа, че си харесваме всичко. Понякога дори много се караме. Страницата е разнолика. На нея се преплитат разнообразни стилове и визии. С допирни точки. Те от време на време провокират разногласия сред нас. Но и това е скъп опит. Изграждащо е ”, споделя Николай Генов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР