Отвориха руската църква в София. Храмът Св. Николай Мирликийски Чудотворец

...
Отвориха руската църква в София. Храмът Св. Николай Мирликийски Чудотворец
Коментари Харесай

Руската църква вече е отворена

Отвориха съветската черква в София. Храмът " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " остана със затворени врати близо два месеца, откакто на 21 септември тази година бяха експулсирани от България предстоятеля му Васиан Змеев и двама свещенослужители. След това съветското посолство заключи църквата и отхвърли да допусне на територията му български свещеници.

Днес новият предстоятел на църквата, назначен от съветския патриарх, протойерей Владимир Тишчук отслужи първия си молебен, дружно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в храма.

След затварянето на храма имаше и разногласия за собствеността на църквата, в които се включиха с позиции представители на разнообразни институции и на прокуратурата.

На 25 септември българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да правят богослуженията в храма. На 3 октомври от Светия синод подкрепиха дейностите на патриарха, само че прецизираха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в пълномощията на Българската православна черква.

На 1 ноември министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков заяви след среща с и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, че инспекция на прокуратурата е открила, че има съображение страната да нападна по правосъден път собствеността върху храма " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ". 

Кой е протойерей Владимир Тишчук

Владимир Тишчук е роден на 27 юли 1963 година в град Владимир в фамилията на духовник. Завършва приблизително учебно заведение с  усилено преподаване на британски език. Завършва висше обучение във Владимирския държавен педагогичен институт,  Факултета по непознати езици. Отбива едногодишна военна работа, от която се пенсионира със звание старшина. През 1987 година е назначен в Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия като помощник по протокола. През 1989 година е изпратен в Ню Йорк, Съединени американски щати, като секретар на Администратора на патриаршеските енории в Съединени американски щати. На 9 ноември 1991 година е ръкоположен в дяконски ранг. От септември 1995 година до май 1999 година приключва цялостен курс на образование в Духовната семинария на „ Св. Тихон “, Пенсилвания.

През 1998 година в катедралата „ Св. Николай “ в Ню Йорк е ръкоположен в ранг духовник. На 31 декември 1999 г. е назначен за клирик на църквата „ Св. Екатерина “ в Подворието на Американската православна черква. През 2002 година е назначен за ректор на катедралния храм „ Св. Никола “ във Виена.

През 2020 година с декрет на Кафския свещеник Алексий, краткотрайно ръководещ Виенската и Австрийска епархия, е освободен от поста настоятел на катедралния храм и е назначен за ключар на катедралния храм „ Св. Николай “ във Виена
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР