Отворено писмо във връзка със спорни текстове, гафове и дори

...
Отворено писмо във връзка със спорни текстове, гафове и дори
Коментари Харесай

Депутатът доц. Милен Михов се разгневи от съдържанието на учебниците

 mihov4  mihov  mihov1  mihov2  mihov3
Отворено писмо във връзка със противоречиви текстове, гафове и даже продуктово позициониране в българските учебници и образователни пособия е изпратил във вторник до МОН великотърновският народен представител от ПГ “Обединени патриоти” и зам.-председател на Комисията по обучение и просвета в Народното събрание доцент Милен Михов.

В посланието си националният фаворит упорства министър Красимир Вълчев да предприеме ограничения за съставяне на експертна комисия, която да направи обстойна инспекция на наличието на всички учебници, образователни пособия и изпитни материали, по които ще учат българските възпитаници през новата образователна 2018 – 2019-та година. Целта е изчистване на образователното наличие от неприемливи текстове в осъществяване на член 5, ал.1, т.2 от Закона за предучилищното и учебно обучение, а именно- запазване и одобряване на българската национална еднаквост.

“В навечерието на най- българския празник – 24 май, упорствам страната в лицето на МОН, да обърне внимание на опазване на националната еднаквост и просвета, на съхранението на чистотата и достоверността на българския език и опазване духа на светското обучение в България. Нека отдадем респект на българските учители, на българските будители и просветители, които са били част от Възраждането в мрачните години на Османското иго и са станали мотор на национално – освободителните борби, на които изискуем днешната свободна и самостоятелна България!”, написа прочувствено доцент Михов до просветното ведомство.

Депутатът, който е и дълготраен учител по история във ВТУ, привежда и образци в поддръжка на своето искане. Като такива той показва голям брой текстове. „ Българите живели свободно и свободно говорели езика си и изповядвали вярата си “ (по време на турското робство); цялостна замяна на историята за Освободителното движение; разкази за светеца Хасан; задания по математика с образци за баба Несран и внучката и Гюлтен; неприемливият образец за поданици на махалата, които били изкарани на протест, на който получили флагове и кебапчета; уроци за хамбургера, в които са изброени всички световноизвестни марки вериги за продукта; образци за майката, която пие избрана марка бира или вечеря „ салата с ракия “; уроци за исляма, многоженството и неравнопоставената роля на дамата в обществото; пилешки език в проби по български; песни на турски и цигански в учебници по музика или с текстове за миски и мутри и т.н.”, изброява доц.Михов.
Депутатът разгласява и текста на своето писмо във Facebook като илюстрира със снимков материал гафовете в учебниците.

Доц. Михов показа, че чака от МОН да реагират и фактически да бъде основана такава експертна комисия за обширен обзор на целия образователен материал в междинното обучение. “Имаме доста квалифицирани експерти по методика, специалисти по другите посоки, както и учители по другите дисциплини, които могат да се включат в комисията”, разяснява националният фаворит.

По думите му, не е нужно да се подменят учебници или образователни пособия, а единствено да се отстранен неприемливи текстове и продуктово позициониране и реклама на избрани компании, и компании.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР