Отворено писмо, подписано от 147 криминолози, социолози, психолози и други

...
Отворено писмо, подписано от 147 криминолози, социолози, психолози и други
Коментари Харесай

Защо не трябва да изричаме имената на масовите убийци

Отворено писмо, подписано от 147 криминолози, социолози, психолози и други специалисти по човешкото държание, моли медиите да спрат да разгласяват имената и фотосите на всеобщите убийци.

Марсилия, Канада, Лас Вегас: истина ли е, че "Ислямска страна " поемат отговорност защо ли не?

Писмото се появява в резултат на проучване на Адам Ланкфорд, криминолог към Унвиверситета Алабама, и Ерик Мадфис, социолог към Вашингтонския университет, оповестено през септември месец в научното списание „ American Behavioral Scientist “.

Славата е водещият претекст на доста всеобщи убийци,

настояват учените в своя труд. След събития като непредвидената всеобща пукотевица по посетителите на кънтри концерт в Лас Вегас вечерта на 1 октомври, първото нещо което се питат всички е – кой е направил това извънредно нещо.

Десетки жертви и стотици ранени след пукотевица на концерт в Лас Вегас

Това от какви букви се състои името на причинителя и по какъв начин тъкмо наподобява той физически има доста дребна новинарска стойност поради мащабите на нещастието, отбелязва Ланкфорд.

Трябва да спре да се натъртва на самоличността на всеобщите убийци,

да се демонстрира външността им, да се изясняват методите, по които са направили нападението, и да се напомнят остарели случаи, считат учените. Подобни ограничаващи ограничения в медийното пространство към този момент са подхванати в някои страни.

В Канада да вземем за пример имената на младите нарушители не се загатват от медиите, за да не се дава неприятен образец на други младежи. През 2016 година 17-годишно момче убива четирима души в канадското селце Ла Лош, само че никоя медия не загатва името му, макар че всички знаят кой е причинителят на закононарушението.

ВИЖТЕ УЖАСА В ЛАС ВЕГАС В СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Данни от разнообразни изследвания демонстрират, че вести за самоубийства подтикват повече хора да лишават живота си.

Поради тази причина в Съединени американски щати да вземем за пример Американската фондация по предварителна защита на самоубийствата води акция против това медиите да сензационализират случаи на самоубийства и да трансформират метода, по който се написа за това.

Вместо медиите да се концентрират върху детайлности за метода, по който някой е лишил живота си, да вмъкват информация за какво това решение не е положително и по какъв начин може да се откажем от такива мрачни мисли.

Експертите, подписали писмото, се борят за предприемането на сходни ограничения

по отношение на случаите на всеобщи убийства.

„ Като учени, професори и органи на реда ние не сме на едно мнение по всички въпроси. Някои от нас считат, че като отхвърляме славата на всеобщите убийци, може да пропуснем възможни последващи такива. Други считат, че в случай че спрем да вършим убийците известни, ще прекъснем веригата на имитаторите. Трети имат вяра, че когато спрем да разгласяваме кой е „ най-жесток “, ще минимализираме желанието им да се състезават един с различен и ще понижим броя на жертвите... “, написа в писмото.

Българка за стрелбата в Лас Вегас: Беше извънредно, държаха ни заключени с часове

За всички тези аспекти има разнообразни изследвания и статистики, които ги поддържат. Точно по тази причина Ланкфорд и Мадфис желаят метода за наименуване на убийците да бъде заменен.

Те оферират вместо за имена и лица, да се приказва за дати, локации и брой жертви.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР