Отворено писмо от Атанас Кръстев, председател СРС Подкрепа Пловдив относно:

...
Отворено писмо от Атанас Кръстев, председател СРС Подкрепа Пловдив относно:
Коментари Харесай

Позиция на Подкрепа относно избора на управител на ДКЦ V

Отворено писмо от Атанас Кръстев, ръководител СРС " Подкрепа " Пловдив по отношение на: Решение на Общински съвет Пловдив от 29.11.2018 г.по точка 13 от дневния ред- " Избор на шеф на V ДКЦ Пловдив.

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с взето решение на Общински съвет Пловдив от 29.11.2018 година по т.13 от дневния ред, както и мнения,включително и квалификации по мой адрес в качеството ми на Председател на СРС " Подкрепа " Пловдив по медии, в някои от които има нелицеприятни за мен и организацията отзиви, си разрешавам да ви срещна с обстоятелствата и събитията по казуса за действителното положение на V ДКЦ като лечебно заведение.

По гледище на КТ   " Подкрепа "  Пловдив, подкрепено от обществените ни сътрудници бяха извършени две съвещания на Общински съвет по обществено съдействие, като преди този момент е извършен и Браншови съвет по опазване на здравето. И на трите заседания  главната тематика,  която  аз съм поставял бяха осъществените незаконосъобразни уволнения от страна на Управителя, на ръководителя на синдикалната секция на КТ " Подкрепа ", както и  на членове на същата със заповеди, връчени няколко часа след основаване на структурата на КТ  " Подкрепа " в сдружението. Констатациите и подхванатите административни дейности от страна на Инспекция по труда Пловдив са свързани и с нарушавания избрани в самостоятелните трудови контракти и по-точно размера на главните трудови хонорари - те са по-ниски от избраните в ПМС№316 от 20.12.2017 година, за което са направени наставления. Предприети са насилствени ограничения от страна на Инспекция по труда Пловдив, поради отвод на доктор Литовойска да даде желана от нас икономическа информация, нужна за започване на договаряния по групово трудово договаряне.

Проверка на Инспекцията по труда установи и че шефът Литовойска няма трудов контракт с V ДКЦ за здравната и процедура и работа в  здравното заведение, която тя прави видно от уеб страницата в същото здравно заведение, на което тя е шеф. Работното и време е в границите на към 4 часа. На база на поставеният от мен въпрос за това има ли спор на ползи, както и по кое време същата работи, по кое време и какъв брой часа работи като шеф на V  ДКЦ, тристранният съвет на последното съвещание единомислещо взе решение да бъде сезирана Постоянната комисия за противопоставяне на корупцията и спор на ползи.

Със заповед на Кмета на град Пловдив е назначена Комисия за инспекция в V ДКЦ по финансовото ръководство и надзор в активността, която е от 5.10.2018 година Същата инспекция не бе завършила и не ни бяха предоставени резултати на ОСТС до датата на съвещанието на Общинския съвет, на който се гласоподава назначението на новият остарял шеф госпожа Литовойска.

На първият Съвет за обществено съдействие, в наличието и на представители експерти на общинската администрация, ние изнесохме обстоятелства, свързани с действителна информация от Здравната каса, касаеща активността в конкретика на наблягам лечебното заведение V ДКЦ,  които обстоятелства са следните:

-за август 2017 година от физиотерапията за предварителни прегледи са направени 15080 лева

за тази година август месец 2018 година -след направената оптимизация на структурата, довела до редуциране, индикаторите падат с към 2000 лева

- за септември 2017г. са направени 8786 лева

- за септември 2018 година -  6 272 лева

и дефинитивно за октомври месец 2017 година са направени 18096 лева

- октомври месец 2018 година - 10 290 лева

Повече от 100% понижаване на приходите от предварителни прегледи, наблягам едни от главните индикатори, определящи положението не на комерсиалното сдружение, а на лечебното заведение по смисъла на закона за лечебни заведение общинска и държавна благосъстоятелност.

В своето изявление на сесия на Оценка за съвместимост, общинският консултант доктор Учкунова, представител на Комисията по желание на шефа, бяха изречени изрично меко казано лъжи.

По определеният от тях претендент, един единствен-д-р Литовойска, в своето изявление тя акцентува за огромния опит, който тя има като  Управител   на  ДКЦ  Изток. Информацията ни е, че доктор Литовойска е освободена като Управител за несправяне с работата си и слаби резултати. Д-р Учкунова съобщи, че са направени основни вложения за развиване на лечебното заведение по време на ръководството на госпожа Литовойска. Информацията ни е, че такива няма като се изключи заменени порти и  поставени монитори, за които се твърди че не работят.

В интерес на справедливостта може би доктор Учкунова е имала в поради два апарата за ЕКГ, за които ние имаме информация, че сходни апарати има на всички места в общинските центрове.

С писмо до Кмета и Председателя на Оценка за съвместимост Пловдив, сме уведомили за проблематиката в V ДКЦ. Същото писмо не беше зачетено на сесията на Оценка за съвместимост, когато се гласуваше точката за избор на шеф. На процедура с изявлението си доктор Учкунова сътвори причина за неизслушване на вносителя на горе цитираното писмо, Председателят на КТ " Подкрепа " Пловдив. Цитирам нейните думи " Ще си подам оставката, в случай че се допусне който и да е отвън общинските съветници, да вземе отношение или да даде информация по случая ". Касае се за точно тази информация, която експортирам пред вас.

Не мога да не взема отношение и по популяризираната погрешна информация, обвързвана с доктор Калинов, ръководител на СС  " Подкрепа ". След уволненията на определената за ръководител и членове на секцията/за които водим дела/, с протокол и гласоподаване, според нашия Устав за ръководител избраха доктор Калинов. Същият е член на КТ " Подкрепа " от деветдесетте години.Твърденията, че той се цели в директорския пост   са погрешни  и заради обстоятелството, че същият не взе участие в състезанието за заемане на длъжността Управител, а по времето на тези събития той е отвън страната, в Съединени американски щати по персонални каузи.

Уважаеми дами и господа,

КТ " Подкрепа " е необикновен тип обществена и гражданска организация. Факта, че гражданското общество, на база признати правилници на Общински съвет Пловдив е в невъзможността си да изрази своето мнение свободно и без избрани процедурни хватки е проблем,свързан с прозрачността, откритостта и основаването на политики в полза на обществото, в тази ситуация общинското ни опазване на здравето. Подчертавам, че става въпрос за мнение на всички обществени сътрудници,членове на Съвета за обществено съдействие. В този смисъл, КТ " Подкрепа ", ще се обърне публично към Кмета на Пловдив, господин Тотев, на база на неговите пълномощия, да спре по целенасоченост това решение до привършване на  проверките -от Комисията за противопоставяне на корупцията и спор на ползи и тази за положението на финансовото ръководство и надзор в активността на сдружението, която би трябвало да даде цялостна изясненост за положението на лечебното заведение такова, каквото то се дефинира от Закона за лечебните заведения, в частта общински и държавни,защото спекулиране с числа, касаещи доходи от наеми и други/ако има такива/ не основават общинско опазване на здравето. Освен това подсещаме, че всички шефове при вдишване ръководството на общинските сдружения, подписват декларация за спор на ползи.

                                                                                                       Атанас Кръстев
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР