Отворено писмо до Янка Такева - председател на СБУ ДОД.ИК.Н.

...
Отворено писмо до Янка Такева - председател на СБУ ДОД.ИК.Н.
Коментари Харесай

Училищните психолози с отворено писмо към председателя на СБУ Янка Такева

Отворено писмо до Янка Такева - ръководител на СБУ

ДО
Д.ИК.Н. ЯНКА ТАКЕВА,
ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА СИНДИКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ

УВАЖАЕМА Д-Р ТАКЕВА,

 Ние, учебните психолози, се обръщаме към Вас във връзка Ваше изявление за Агенция “Фокус ” със заглавие “Янка Такева, СБУ: Психолозите в учебните заведения одобряват децата като пациенти и не можаха да се оправят с експанзията там ”. Интервюто Ви е по отношение на учителските заплати и на един от въпросите за скрининг тестванията при тригодишните деца в детската градина Вие коментирате ролята на психолозите като изразявате отрицателно мнение за нашата работа в учебно заведение. Изказването Ви провокира мощна реакция на отвращение в нашата професионална общественост, огромна част от която са членове на Съюза на българските учители и ни сплоти в позиция изрично да не се съгласим с сходни изказвания. Ние сме подготвени даже да желаяме Вашата оставка при положение, че тези мнения останат без отзив и не са посрещнати от министъра на образованието и науката с ясна позиция за ролята и мястото ни в измененията, които се правят в системата на образованието.

 Ние не одобряваме като водач на най-голямата синдикална организация на учителите да изразявате мнение против педагогичен експерти, чиято активност явно не познавате. Няма и по какъв начин да познавате нашата работа, защото тя не е регламентирана на национално равнище, тъй като липсва национална политика за психическото обслужване в образованието. Вероятно не знаете, че заради този факт сме принудени всеки един от нас да изминава нескончаем интервал на търсене на мястото си в учебното заведение. Това не всеки път минава безпрепятствено, тъй като психологичното здраве не е във фокуса на внимание на учебната институция. Трябва да признаем, че в системата се шири недоумение за нашата работа, което отблъсква участниците в просветителния развой, тъй като ги кара да мислят тъкмо, както Вие се изразихте - че не са пациенти. Обръщаме Ви внимание, че не психолозите са създатели на сходно разбиране, а то е част от стигмата за психологичното и се дължи на ниската психично-здравна просвета у нас като цяло. Ежедневно се сблъскваме с сходни предубеждения, които основават спънки пред опцията да бъдем потребни, да се срещаме и беседваме с тези, които страдат или претърпяват сложни моменти в хода на своето развиване, порастване и образование. Смятаме също по този начин, че би трябвало да сте наясно с тези и други въпроси, пред които сме изправени, с цел да можете да се изказвате умело и в отбрана на експерти, които имат друга подготовка, пораждат друга позиция към детето. Помагащата ни функционалност в образованието ни слага наедно с учителите и с другите наши сътрудници експерти, дружно да способстваме за построяването на сполучливи персони, както и да сътворяваме взаимовръзки с родителите.

 В отговор на Вашето изявление желаеме да поясним, че профилът и функционалните характерности на учебните психолози и педагогическите съветници са разказани в Наредба № 12 от 01.09.2016 година за статута и професионалното развиване на учителите, шефовете и другите педагогичен експерти, както и в нашите длъжностни характерности, с които е добре да се запознаете. Никъде в нормативните актове, касаещи активността ни, не сме определяни като медицински експерти и Етичният ни кодекс не разрешава да одобряваме деца, учители и родители като пациенти, което е добре да се схваща от Вас и да се уточни в изявленията Ви.

 Дейността ни в учебно заведение е основна за основаване и осъществяване на учебни политики за поддръжка и ангажиране на деца и възпитаници, за предварителна защита на проблеми с ученето, държанието и връзките. Също по този начин на нас се разпореждат интервенции, които не са самостоятелни или групови с учениците, а изискват отговор на цялата учебна общественост в съдействие с родителите и с институциите и службите, имащи отношение към протекция на детето. Основен фокус на нашата работа е построяването на положителен психически климат и улеснение построяването на ефикасни връзки сред всички участници в учебната общественост.

 Усилията ни са ориентирани и към предварителна защита на психологичното здраве на учениците, подкрепяне и основаването на екипи в учебните заведения и в детските градини, които работят за личностно развиване на децата и учениците, сполучливото им социализиране и адаптиране в учебна среда

 Подпомагаме учебното управление в основаването на политики за приобщаващо обучение, т.е. условия на просветителната среда, в които всяко дете да може да развива оптимално уменията, качествата и гениите си. Опитваме се все по-активно да въвличаме родителите в целия образователно-възпитателен развой, тъй като това е методът да построяваме “мостове ” на съдействие и добра връзка в решаването на настоящите проблеми на младежите. Ето за какво не одобряваме и изявлението Ви, че не сме добре признати в просветителните институции.

 Училището е основна среда на взаимоотношенията сред учениците. Едни от най-важните уроци за тях би трябвало да бъдат свързани с действителния живот, схващане на разпоредбите и културните правила. Децата търсят ролеви модели и намират огромна част от тях в учебното заведение измежду своите връстници и измежду учителите. Нашата съществена задача е да консултираме децата, да вършим всичко допустимо за разкриване на нови способи и места за тяхното себеизразяване и себеизява дружно с учителите. Затова ние сме първият техен асистент и сътрудник, изключително когато е нарушено или би трябвало да се построи доверието сред учебното заведение и фамилията на детето. Нашата работа в региона на приобщаващото обучение занапред би трябвало да бъде разгърната в целия й капацитет на въвеждане на поддръжка в образованието посредством анализиране на факторите, които затрудняват детето и на неговите мощни страни и благоприятни условия. В региона на оправянето с експанзията и насилието в учебно заведение ние не би трябвало да сме уединен състезател, който се бори с експанзията. Психолозите и педагогическите съветници имаме потребност да бъдем част от учебния отговор и система от действия и процедури, екипи, решения и проекти, а не да вършим обособени такива. В изискванията на новите промени и потребностите на днешните деца нашата работа стартира да има нови измерения като част от палитрата разнородни часове, срещи с децата, взаимни стратегии и планове, услуги и помощ освен в системата на образованието, само че и координирано с другите ангажирани системи. Затова има потребност от разяснение на упованията към нас и дилемите ни, отваряне необятно вратата на нашето присъединяване в анализите, планирането на учебните действия и насърчаване на екипна мултидисциплинарна работа.

 Ние считаме, че всеки зает в системата с решение на проблемите в нея би трябвало да бъде разсънен и образован по въпросите на психологичното здраве, страданието и рецесиите в порастването на децата и в тази посока да се предизвиква съдействието сред експерти, учителите и родителите, а не да се отчуждава. Бихме желали да разясняваме и скрининг теста при тригодишните деца в детската градина. По отношение на неговата научна склонност Ви уверяваме, че той освен е основан от теоретичен екип, само че и има висока стойност на използването му. Дори можем непресилено да твърдим, че е първата такава методика и инструмент, с който експертите в образованието и учителите могат след надлежно образование свободно да обезпечават самостоятелен метод и благоприятни условия за развиване на детето.

 Нашите терзания са свързани с неналичието на фрагменти и огромния отлив изключително при психолозите - за предходната образователна година от близо 1000 психолози и педагогичен съветници в системата са останали към 700, като наклонността е да понижават. Във връзка със заплатите, както и пропуща да се регламентира кариерното развиване на психолозите и съветниците, също имаме какво да Ви кажем, тъй като сме единствените експерти с безреден норматив, незаслужено възнаграждение на труда и сме лишени на процедура от професионално развиване. Затова бихме желали необятен отзив и покровителство за нашите оферти, които изпращаме в работни групи в МОН и настояваме те да бъдат съществено прегледани, разисквани с нас и въведени в нормативната рамка.

 Г-жо Такева, ние считаме, че общественото измерение и обществените проблеми в живота на децата би трябвало да бъдат приети и признати от просветителната система по метод, по който да се обезпечат запаси, съответно отношение, съгласуване на общи дейности със здравната система, системата за протекция на детето, правоохранителната система, Неправителствени организации бранша и други участници в отбраната на децата. Педагогическият метод би трябвало да се свърже с психо-социалния със угриженост и внимание към децата, тъй че да отвори място за срещи и взимане на решение по друг метод от досегашния, а за това сме нужни ние - с цел да улесним появяването на опция при най-сложните обстановки на деца и да помогнем за въвеждане на поддръжката в образованието в учебно заведение в изгода и интерес на всички участници.

С почитание,

Иван Пейчев - учебен психолог, НУ " Цани Гинчев ", град Лясковец

Гергана Крумова - учебен психолог, 137 СУ " Ангел Кънчев " - град София

Анет Маринова - учебен психолог, 23 СУ " Фредерик Жолио-Кюри ", град София

Елена Дражева - учебен психолог, 23 СУ " Фредерик Жолио-Кюри ", град София

Подкрепящи писмото:

Магдалена Батева, психолог в СУ " Никола Й. Вапцаров ", гр. Петрич

Аделина Иванова - психолог/пед.съветник, 10-то ОУ, гр. Перник

Елена Костадинова - психолог - ОУ " Васил Априлов ", Русе

Надежда Пантелеева - учебен психолог в ОУ " Васил Априлов ", гр. Бургас

Нели Велкова-Янкова - учебен психолог, 95 СУ " Проф. Иван Шишманов ", София

Елизабета Вихрийска - психолог, 104 ОУ " З. Стоянов ", София

Донка Славчева - психолог, СУ " Св. Паисий Хилендарски ", гр. Златица

Краса Стойкова Гяурова - психолог, ОУ " Хр. Смирненски ", с. Тулово, обл. Стара Загора

Слава Маринова - педагогичен съветник/психолог, ОУ " Христо Смирненски ", гр. Карнобат

Ивилина Вулова-Станчева - учебен психолог ПГЕЕ " Константин Фотинов ", гр. Бургас

Калинка Мишинова, учебен психолог, ПГРЕ " Г. С. Раковски ", Бургас

Капка Калибацева - пед. консултант, по обучение психолог в НХГ, Благоевград

Силвия Ляпова, психолог, гр. Каварна

Вяра Дончева- психолог, РЦПППО, гр. Благоевград

Койна Ванишева - учебен психолог СУ " Иван Вазов ", гр. Бургас 

Венета Колева - пед. консултант в ППМГ " Акад. Н. Обрешков ", Бургас

Деана Митева - СУ " Климент Охридски ", град Аксаково 

Инфо: www.ivanpeychev.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР