Отворено писмо до президента на Република Северна Македония изпратиха от

...
Отворено писмо до президента на Република Северна Македония изпратиха от
Коментари Харесай

Клубът Иван Михайлов в Битоля: Вписването на българите в конституцията на РС Македония е право, а не привилегия

Отворено писмо до президента на Република Северна Македония изпратиха от Сдружение Културен център „ Иван Михайлов ” в Битоля. В него членовете на заличеното от Централния указател съдружие упорстват да вземат участие в изработването на предлагането за смяна в конституцията на страната, посредством което българите в Северна Македония да бъдат включени в главния закон, ангажимент, стихотворец с преговорната рамка на страната за договаряния с Европейски Съюз.  
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 964
„ Изминаха повече от три десетилетия от края на югославската окупация на нашата Македония. Три десетилетия, през които македонските българи чакахме нашият народ да получи независимост и правдивост наедно с останалите елементи от нации, които живеят в страната. Днес това е гледище на всички 27 страни-членки на Европейския съюз. Проблемът е към този момент европейски. Нищо не може да анулира обстоятелството, че в Северна Македония има български въпрос, който може да бъде решен единствено с инструментите на демокрацията и на върховенството на закона. Побоищата над македонските българи, уволненията от работа, палежите и стрелбите по нашите клубове, оневиняването на причинителите, възбраната на нашите сдружения, говорът на омразата в следените медии, поругаването на нашите монументи и подправянето на нашата история - нищо няма да ни спре тъй като ние сме народът! Ние сме народът на Цар Самуил, на Възрожденците, на Екзархията, на Илинденци, на Гоце, на Тодор Александров и на Ванчо Михайлов. Нашето въвеждане в Конституцията на Република Северна Македония не е привилегия, а право ”, написа в откритото писмо, подписано от ръководителя Люпчо Георгиевски.

 От сдружението показват подготвеност да оказват помощ за вписването на българите на три места в конституцията на Република Северна Македония. 

„ Сигурни сме, че разбирате, че не може да обсъждате нашия статут зад тила ни и да твърдите, че търсите решение. Без нас и с налагането на формули, които биха били камуфлаж на нашето неравенство няма да бъде решен казусът за нашия статут. Очакваме да бъдем поканени, с цел да бъдем чути в Скопие, както бяхме поканени и чути в Европейската комисия в Брюксел. Адресите, на които чакаме да получим Вашите предложения, са Ви добре известни - те са същите, на които бяха пратени хора, с цел да ни палят и да стрелят по нас ”, написа в отвореното писмо до Стево Пендаровски.

От сдружението „ Иван Михайлов ” в Битоля се обръщат към президента на Република Северна Македония със следните молби: да не се заиграва с термина " малцинство ", тъй като не се считат за малцинство; да не пропагандира Европейски Съюз, че македонските българи са фашисти; да помоли службите за сигурност да не харчат на вятъра парите на данъкоплатците за основаване на подправени български сдружения, които сякаш да ги съставляват, и да не разчита, че те могат да бъдат разколебани посредством „ корумпиране на обособени публични лица в София ”.

„ Очакваме, господин Президент, да приемете протегнатата ни ръка ”, написа в отвореното писмо, оповестено и на Facebook страницата на сдружението.

Сдружението Културен център " Иван Михайлов " Битоля беше записано в Република Северна Македония през април 2019 година и заличено от Централния указател на страната преди месец в резултат на промени в закона за имената на сдруженията и фондациите, поради отхвърли да бъде променено името. В Северна Македония Иван Михайлов се счита за обвързван с фашизма. След откриването на постройката на Културния клуб на сдружението бе изработен опит за палеж на постройката, а причинителят получи условна присъда. Преди дни с черна багра бе заличено и името на сдружението от табелата на постройката. Срещу ръководителя му Люпчо Георгиевски се води наказателно дело за разпространяване на ксенофобия.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР