Отворено писмо до кмета на Русе Пенчо Милков изпратиха управители

...
Отворено писмо до кмета на Русе Пенчо Милков изпратиха управители
Коментари Харесай

Фирми от бившето КТМ готови на протест заради задръстванията от тирове

Отворено писмо до кмета на Русе Пенчо Милков изпратиха шефове на сдружения, работещи на територията на индустриална зона "Тегра " или бившето КТМ

В региона са ситуирани повече от 45 компании с друга устременост, а броят на трудещите е близо 3000.

Ето и цялостния текст на писмото:

ДО

КМЕТА НА ОБЩИНА РУСЕ

Г-Н ПЕНЧО МИЛКОВ

ОТНОСНО: Липсата на ангажираност в решаването на сериозен проблем

Г-н Милков,

Със свое писмо изх.№02.28.02.2020г. (вх.№94-02-22/28.02.2020г. група шефове на сдружения, които правят своята икономическа активност на територията на Дунавска индустриална зона „ Тегра “ с паника Ви алармираха за заплаха от тежки пътно-транспортни катастрофи и затрудняване на активността на работещите в индустриалната зона.

До момента, две години след подаване на сигнала, казусът освен, че не е решен, а се задълбочава и ситуацията е нетърпимо, както за работещите в индустриалната зона, по този начин и за живущите в гр. Мартен, близките села и директно преминаващи коли по направлението Русе-Силистра и назад.

Неизчерпателното изброяване на проблемите включва:

- Паркираните в дясната лента по посока на придвижването тежкотоварни коли в сектора от гр.Мартен до гр.Русе от години основават изключителни усложнения за придвижването в тази посока;

- Наличието на водачи и амбулантни търговци до колите е причина за ПТП и в допълнение понижаване на скоростта на придвижване на останалите участници;

- Извършването на противоположен завой на местата без защитна мантинела води до ПТП със съществени материални вреди и потърпевши водачи и пътници;

- Банкета до изчакващите коли е трансфорат в тоалетна и сметище;

Ние, работещите на територията на Дунавска Индустриална зона „ Тегра “ от дълго време настояваме за решение на този проблем, който пречи на свободното ни и безвредно напредване от и до Индустриалната зона.

Ние чакаме да ни се обясни, кой, заради какви аргументи и с какви причини промени организацията на придвижването към Дунав мост и докара ли смяната в тази организация до възстановяване на трафика или противоположното.

Вместо разрешаване на казуса се предлага неговото задълбочаване посредством пренасочване на трафика към частна пътна инфраструктура – пътен възел на Дунавска Индустриална зона „ Тегра “.

Този сектор от години се поддържа, ремонтира, а зимата почиства от притежателя „ ТМ Инфраструктура “ АД. Нито страната, нито Общината поставят грижи за него.

Чрез пренасочване на тежкотоварните коли да вършат противоположен завой на този пътен възел съществено е затруднена и съвсем блокирана активността на всички стопански оператори на индустиалната площадка. Досегашните ни наблюдения демонстрират, че прекъсването единствено на четири тежкотоварни автомобила в кръговото блокира придвижването на целия пътен възел. Не бива да се не помни, че той е планиран да обслужва индустриалната зона, а не да служи за спомагатело оборудване за превръщане посоката на придвижване на тежкотоварния трафик.

Движението от и към Дунавска индустриална зона е задоволително натоварено и сега. От статистическа информация, извлечена от базата данни на системата за надзор на достъпа е видно, че пътната мрежа на индустриалната площадка се употребява от над 2500 броя МПС, снабдени с абонаментни карти. На час минават приблизително по 30 автомобила.

Отклонителното платно от основен път Русе-Силистра е с по-една лента за придвижване в двете направления. Спирането на тежкотоварни коли на него блокира на 100% влизането в Индустриалната зона. Заобикалянето на опашката е допустимо единствено посредством нахлуване в лентата за насрещно придвижване, където излизащите от зоната в посока Мартен и Сливо поле нямат никаква видимост и челният конфликт е неминуем.

С Ваш отговор изх.№30-76-3#1/09.03.2020г. уведомявате шефовете на сдружения „ че е планувано изчакването на тежкотоварните коли за Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост да става на бул. “България “ в сектора от бензиностанция „ Еко “ до пътен възелл за с.Николово. Вертикалната сигнализация, която ще насочва ТИР-овете да заемат крайната дясна лента (тротоара) бе показана за утвърждение (приемане) на съвещание на Общинската комисия по организация и сигурност на придвижването, извършено на 05.03.2020г. В момента се създават нужните знаци и табели, след монтажа на които ще се реализира преместването на тежкотоварния трафик. Предвид дейностите, които следва да бъдат осъществени, изчакването по бул. “България “ ще се осъществя не по-късно от 20.03.2020г. “

Уведомявам Ви, че повече от две години по-късно то още не е осъществено. А от обява в районен уебсайт научихме, че няма и да се осъществя, защото Вие сте си трансформирал мнението.

На 23.08.2021г. по време на полемика за развиването на Русенска област казвате: "Русе не е изходна, а входна точка на България. Няма да допуснем построяването на буферни паркинги в жилищните зони на града - по бул. “България”, “Тутракан” или на пътя за Мартен. “

Повече от явно е, че локалната власт не се усеща ангажирана с казуса и неговото решение. Търсенето на градивно и задоволително решение е спряло (ако изобщо в миналото е започвало).

Оставени в ситуацията сами да търсим решение на казуса настояваме да ни предоставите копия от протоколите от извършените съвещания на Общинската комисия по организация и сигурност на придвижването от 05.03.2020г. досега, в частта, касаеща разискване и взимане на решения за пътния сектор от кръговото придвижване на Дунав мост до Дунавска индустриална зона Тегра и назад. Протоколите са ни нужни, с цел да защитим правата си по правосъден ред. Протоколите са ни нужни, с цел да установим имената на длъжностните лица, които със своите дейности носят отговорност за основаните усложнения на свободното напредване на над 2 500 индивида. И не на последно място, да установим налице ли е персонален интерес да се основат облекчени условия за живущите към естествената траектория на движещите се към Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост, посредством пренасочване на трафика към пътища, които не са предопределени да обслужват този трафик. Ако това е по този начин, то считаме, че е налице директна дискриминация и също ще потърсим правосъдна отбрана на правата си.

Очакваме неотложен отговор от Вас какви дейности предприехте за решение на казуса и какъв е резултатът от тях?

Чувствате си ли се зает с разрешаването на казуса и считате ли че две години са непълен период за решаването му?

Независимо от Вашите отговори, ние в положение на обезсърчение, сме принудени да използваме и последните ни дадени от закона права за цивилен митинги. Ще бъдете известен в законово избрания период за поредицата митинги и шествия които планираме да поведем, с което да притеглим публичното внимание към казуса и да намерим необятна поддръжка за неговото решение.

Инициативен комитет ДИЗ „ Тегра “
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР