Отвод на наказателен съдия за пореден път отложи, забави и

...
Отвод на наказателен съдия за пореден път отложи, забави и
Коментари Харесай

Съдии бавят с отводи делото срещу британския пастор педофил, блудствал с 14 деца в Сливен

Отвод на углавен арбитър за следващ път отсрочи, забави и " заби " делото за обезчестяване и блудничество с 14 деца в Сливен.

През август ще се навършат 2 години откакто пасторът британец Даниел Хъл бе заловен и упрекнат за полово принуждение на малолетни и малолетни в Града на стоте войводи.

И последният вероятен углавен арбитър в Районен съд Сливен си е направил отказ на 20 март т. г., и делото е трансферирано към цивилен арбитър, описа в изявление пред БНР адв. Стойко Славов, бранител на децата жертви.

Ако и гражданският арбитър си направи отказ, това ще последва и от другите му сътрудници и тогава делото ще бъде изпратено в различен град, евентуално в Ямбол, сподели опасенията си юристът.

Делото беше планувано за 20 март за разпит на очевидци и се надявахме да стартира събиране на доказателства и разпитването на 14-те жертви. Още първоначално ни направи усещане, че няма обезпечена " синя стая " – профилирана за разпит деца, сподели адв. Славов.

Според него има пропуск в досъдебната фаза.

Прокуратурата е показала извънредно немърливо отношение, че не е разпитала в досъдебната фаза, децата пред арбитър. Били са разпитани в синя стая, някои от тях в наличието на обвинения и неговия бранител, само че не са били разпитани пред арбитър, което не ни разрешава автоматизирано да прочетем техните показания в правосъдна фаза.

" Съдът приема, че не е привързан, само че с цел да се избегнат подозренията си, прави отказ. Това е бягство от отговорност, липса на правораздавания за децата съвсем 2 години. Съдията го прави с ясното схващане, че той  е последният углавен, който може да го прегледа в съда в Сливен. Всички преди него си направиха отказ или самоотвод ", описа за безумията в Районен съд Сливен адв. Славов.

И показа, че " разпитите на децата са провеждани през нощта, което неприемливо за дребни деца ". Адв. Славов е уверен, че обществеността в Сливен би трябвало да се запознае с това, което се случва в Районния съд.

" Не знам каква е повода всички съдии да си вършат отводи ", призна юристът.

Когато се избира градът, в чийто съд ще продължи делото трябва да се вземе поради и гледната точка на жертвите и техните фамилии, предложи Росица Кратункова от фондация " За вяра ", която работи на терен със потърпевшите деца.

" Става дума за 14 фамилии по делото от август 2022 година и значително живеят в последна беднотия. Тези хора не идват на съвещанието и в Сливен, тъй като би трябвало да си вземат отпуск от работа. Ако прибавим и пътешестване до Ямбол, това са спомагателни разноски ", сподели Росица Кратункова.

А и самите деца изпитват боязън да идват в съда, тъй като свързват съда с други неща, не като бранител на техните права. Трябва да се вземе поради и въздействието на обвинения английски жител Даниел Хъл в квартала. Работата на терен с жертвите и фамилиите е значима, с цел да усещат, че имат поддръжка, да имат вяра на някого и да им обясни техните права, разяснява Кратункова. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР