Отвличанията с цел големи откупи се случват навсякъде по света.

...
Отвличанията с цел големи откупи се случват навсякъде по света.
Коментари Харесай

Всички пари на света - трагедия, несметно богатство и един погубен живот

Отвличанията за огромни откупи се случват на всички места по света. А богатите в никакъв случай не са застраховани, изключително най-известните измежду тях. Филмът " Всички пари на света " споделя за тъкмо подобен случай - отвличането на Джон Пол Гети III, настояването на извънредно висок откуп и последвалите дейности, белязали вечно историята на известния жанр.

Всъщност, към това семейство в никакъв случай не е било скучно. Фамилията Гети е синоним на голямо благосъстояние, по тази причина надали е изненадващо, че похитителите избират точно представител на това семейство.

Джон Пол Гети III в никакъв случай не се вписва в фамилното статукво. По-скоро бунтовник и капризен богаташки правоприемник, той е роден със златна лъжичка в устата, само че и с неприятна орис. През 1973 година, когато е на 16, е похитен от италиански гангстери. Официално за него е пожелан откуп от 17 милиона $. Първоначално полицията счита, че младежът самичък е инсценирал похищение, с цел да получи част от парите на богатите си родственици - той няколко пъти се е шегувал, че би постъпил тъкмо по този жесток метод. Оказва се обаче, че въобще не става дума за нелепа инсценировка, а за същинско злощастие.

Бащата на отвлечения юноша - Джон Пол Гети - младши, няма толкоз пари и се обръща към Пол Гети - старши, притежател на нефтената компания Getty Oil и един от най-заможните хора в света. Дядото на отвлеченото момче отхвърля да заплати. Доводът му е безапелационен - има 14 внуци и в случай че в този момент заплати даже един цент за единия, всички останали също ще бъдат отвлечени с искане за големи подкупи. И тук изниква въпросът: защо е по-загрижен Джон Пол Гети - старши - за парите си, или за внуците си? И може ли да съществува сходна житейска алтернатива?

И по този начин - откуп не е даден.

 Снимка 337516

Четири месеца след отвличането на Джон Пол Гети III, в редакцията на локален вестник се получава плик с кичур коса и човешко ухо. В писмото има записка с искане за 3.2 милиона $. Написаното в нея е следното: " Това е ухото на Пол. Ако не получим пари до 10 дни, ще ви изпратим и другото ухо. С други думи - Пол ще идва на части. "

Дядото скланя да заплати 2.2 милиона $ и малко откакто парите са изплатени, Джон Пол Гети III е открит.

Естествено, животът на това момче, въпреки и да има семейство с неограничени благоприятни условия, е тотално срутен. Последвалите дейности на Джон Пол Гети III са брутална реакция на претърпяния смут и на цялото публично внимание, втренчено във всяко негово деяние. Само година след освобождението му, Гети се дами за Мартине Захер, а по-късно потапя живота си в наркотична и алкохолна взаимозависимост.

Естествено, роднините му се пробват да го приобщят към фамилния бизнес, само че Джон Пол Гети III не съумява да се впише. През 1981 година, откакто смесва валиум, метадон и алкохол, Гети получава удар и остава неподвижен, полусляп и глух.

Живот като на кино... може би.

Филмът " Всички пари на света " освен споделя историята на Гети. Самата продукция се прочу и със скандалното премахване на Кевин Спейси от към този момент снимания филм, поради обвиняванията за полов тормоз към артиста.

Светкавично на негово място е поканен Кристофър Плъмър (който е бил осведомен със сюжета още преди време), а сцените със Спейси са преснимани. Няма да разискваме до каква степен секс обвиняванията в Холивуд и други точки от света, само че няма по какъв начин да знаем също и какво щеше да е " звученето " на кино лентата с големия Кевин Спейси в него.

Със сигурност знаем едно - звездният екип на " Всички пари на света " е повече от обещаващ: режисьор е Ридли Скот, а в основните функции са Мишел Уилямс, Кристофър Плъмър, Марк Уолбърг, Чарли Плъмър. Както сами се убедихте, историята, по която е сниман, е разтърсваща и мрачна, което също е " вкусно " за актуалното кино. Остава да забележим дали всички тези предпоставки са се трансформирали в добра кино заварка.

" Всички пари на света " в България е в кината от 2 февруари.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР