Убийството на общински съветник в Еквадор подхранва опасенията за престъпността преди изборите

...
Отвлечен общински съветник беше открит мъртъв в Еквадор, предизвиквайки подновена
Коментари Харесай

Отвлечен общински съветник беше открит мъртъв в Еквадор, предизвиквайки подновена загриженост относно политическото насилие в навечерието на балотажа на президентските избори в страната .

В петък тялото на Боливар Вера, съветник на град Дюран, беше намерено в празен парцел близо до селски път, ръцете му бяха вързани, а дрехите му окървавени.

Позовавайки се на източници от правоприлагащите органи, вестник El Universo съобщи, че Вера е била простреляна в гърдите и лицето най-малко осем пъти.

Член на дясната социално-християнска партия на Еквадор, Вера беше обявена за изчезнала един ден преди това. След това партията се обърна към социалните медии, за да критикува администрацията на отиващия си президент Гилермо Ласо за това, че не успя да овладее рязко растящата престъпност в страната.

„Този ​​осъдителен акт демонстрира за пореден път беззащитността, в която живеят гражданите в цялата страна, и безразличието на националното правителство към основното задължение, което има сред своите мандати: гарантиране на техния живот и безопасност“, от партията написа.


„Лесно набиране за престъпни банди“

През последните няколко години в Еквадор се наблюдава скок в тежките престъпления, тъй като наркокартелите и други престъпни организации нахлуват в страната.

Еквадор, държава с приблизително 17,5 милиона души, е регистрирала почти 3568 насилствени смъртни случая от началото на годината до началото на юли — увеличение от 75 процента спрямо същия период на предходната година.

Страната вече разби рекордите за убийства през 2022 г., като каталогизира общо 4603 насилствени смъртни случая. Според статистиката, публикувана от националната полиция, това възлиза на близо 12,6 убийства на ден.

Някои от тези смъртни случаи са станали зад решетките, тъй като Еквадор също се бори с избухване на насилие в затворите. От декември 2020 г. до май 2022 г. Организацията на обединените нации изчислява, че 390 души са били убити — някои при ужасяващи обстоятелства — докато банди се борят за власт в затворите в Еквадор.

Еквадор е кацнал на брега на Тихия океан, между Колумбия и Перу, двата най-големи производители на кокаин в света, според ООН.

Експерти смятат, че влошаващата се икономика на Еквадор, съчетана със стреса от пандемията от COVID-19, е спомогнала за създаването на условия за утвърждаване на груповото насилие.

Организацията на обединените нации излезе с изявление в петък, в което нарече бедността „първопричината“ за несигурността, а специалният докладчик Оливие де Шутер нарече ситуацията сигнал за събуждане.

„Липсата на възможности за работа и лошото образование направиха младите хора лесни за вербуване за престъпни банди“, каза Де Шутер.

„И тези банди на свой ред подхранват бедността, като изнудват малкия бизнес, завладяват училищата и прекъсват образованието на децата и създават такъв страх и отчаяние, че все по-голям брой еквадорци просто напускат страната.“


Политическо насилие разтърсва изборите

С балотажа на президентските избори, насрочен за 15 октомври, престъпността заема централно място като ключов изборен въпрос, като левият кандидат Луиза Гонзалес се изправя срещу бизнесмена центрист Даниел Нобоа.

По-специално Гонзалес изказа гласно мнение относно избора си да носи бронежилетка на предизборни събития в отговор на условията за сигурност в страната.

Смъртта на Вера е само последното в поредица от високопоставени политически убийства, обхванали Еквадор.

Трима политици бяха убити за по-малко от месец: през август кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио беше застрелян след като напусна предизборен митинг, само дни преди общите избори, и левият политически лидер Педро Брайънс е убит пред дома си.

Само седмици по-рано, на 23 юли, Агустин Интриаго, кметът на пристанищния град Манта, също беше застрелян.

В петък избирателна мисия от Организацията на американските държави (OAS), регионален орган, осъди последното убийство и изрази загриженост за това как насилието може да повлияе на предстоящата президентска надпревара.

„Мисията отбелязва, че кандидатите за президент трябваше да прибягват до носенето на бронирани жилетки, за да водят кампания, факт, който ограничава способността им да се движат и да изразяват себе си на обществени места“, пишат членове на OAS в изявление.

„Мисията отново изразява загрижеността си относно тревожната атмосфера на насилие, която засенчи предизборната кампания в Еквадор.“

Групата добави, че „заплахите и обидите, насочени към избирателните органи“ също имат потенциал да застрашат почтеността на изборите.

Кметът на Дюран, Луис Чонило, излезе с изявление, призоваващо за тридневен траур. Чонило също осъди президента Ласо, че не прави достатъчно, за да защити политически фигури.

„Искахме безброй пъти защита и сигурност за служителите“, каза Чонило. „Колко още смъртни случаи ви трябват, г-н президент, за да слушате нашите настоятелни призиви? Не е ли достатъчно да гледаме как ни убиват всеки ден?”

Чонило обвини, че откакто Ласо обяви извънредно положение в определени провинции през юли, „смъртните случаи само са се увеличили“. Той каза, че градският директор по планирането е бил убит и че самият той е бил обект на нападение „в първия ден от нашето управление, оставяйки трима души убити“.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР