Ответните действия са свързани с общите тенденции по света. Въпросът

...
Ответните действия са свързани с общите тенденции по света. Въпросът
Коментари Харесай

Израелският посланик в България: Въпросът не е дали Израел ще предприеме контраатака, а какво ще правим с Иран

" Ответните дейности са свързани с общите трендове по света. Въпросът не е дали Израел ще предприеме контраофанзива. Въпросът най-много е какво ще вършим с Иран. " Това сподели посланикът на Израел у нас Йоси Леви Сфари в ефира на Българска национална телевизия.

" Това, което следим, освен през последните месеци, а и години наред, е, че Иран играе мощно негативна роля на интернационалната сцена, сподели израелският дипломат по отношение на ответните дейности на военния кабинет на страната. ", добави Сфари.

" От 7 октомври насам сме подложени на ежедневни набези от Иран. Изпълняват ги Хизбула, хутите, Хамас или както в този случай, през почивните дни, видяхме директни набези от Иран. Но във всички случаи зад тези офанзиви стои Иран. Очакваме и още набези, виждаме образци дори от тази заран. ", разяснява посланикът на Израел.

" Дори поддържа Русия и нападението ѝ против Украйна. Искаме ли такава страна да има нуклеарни оръжия? Мислим ли, че ще има по-голяма сигурност тук в Европа или другаде, в случай че Иран разполага с подобен боен потенциал? Разбира се, че не. Въпросът е какво ще е дейно във войната против режима в Иран? Не приказваме единствено за ответни дейности ", добави още той.

Сред ефикасните стъпки, които могат да се подхващат, Сфари показва построяването на коалиция от Израел, европейските страни и от Съединени американски щати.

" Имаме потребност от явен интернационален глас, който ясно да съобщи, че не одобряваме този индивид и дейностите на тази страна. Вече виждаме коалиция на арабски страни, което е извънредно забавно. Все повече арабски страни осъзнават, че Иран е опасност и за тях. Той не е ориентиран единствено против Израел ", разяснява посланикът на Израел у нас.

" Въпросът какъв тип помощ е получил Израел от арабските страни не е главният въпрос. Основният въпрос е обвързван с изявлението на престолонаследника на Саудитска арабия. Той съобщи: " Иран е опасност за нашия район. Иран активизира терора. Иран стои зад 7 октомври и го прави, тъй като е съперник на нормализацията на връзките ни с Израел. " Това е най-важното. Също по този начин виждаме страни като Египет, Йордания, ОАЕ, Бахрейн, Мароко, Саудитска Арабия. Те осъзнават, че бъдещето принадлежи на взаимното битие и мира. И въпреки това виждаме страни и най-много недържавни субекти – Иран, хутите в Йемен, Хамас, Хизбула в Ливан, Сирия, за които мирът няма бъдеще, разяснява още дипломат Йоси Леви Сфари.

Относно терзанията на доста хора в България и по света, че сходна обстановка може да значи ескалация в Близкия Изток, посланикът на Израел у нас изясни, че виждаме ескалация на дейностите на Иран.

" Виждаме го непрекъснато. Ако на 6 октомври ми бяхте задали въпроса „ какво ще ни донесе бъдещето? ", евентуално щях да приказвам за бъдеще на мира - мир в Близкия изток, мир със Саудитска арабия, с Мароко, с Бахрейн, с Обединените арабски емирства. А вижте пред какво сме изправени в този момент? Кой стои зад това? Иран. Дали това е ескалация? Да, явна е! И те въздействат освен на нашия район, а другаде. Като района на Русия и Украйна ". 

Посланик Йоси Леви Сфари разяснява още и войната в Газа и заложниците, които Хамас продължава да държи.

" 133-ма души остават заложници на тази жестока терористична организация. Знаем какво тъкмо се случва с тях, знаем по какъв начин страдат. Чували сме от други, към този момент освободени заложници. И да си напомним, че те са в плен месеци наред. Много от тях са убити през този интервал. Заложниците остават в сърцата ни и в политиката ни. Хамас не се интересува от хората си. За Хамас хората нямат значение. Какво ще бъде бъдещето с Хамас, зависи значително от дейностите, които ще бъдат подхванати от Катар и други страни ", сподели Йоси Леви Сфари.

" Ще Ви дам образец. В деня, когато Съветът за сигурност одобри резолюция, с която прикани за преустановяване на огъня по време на Рамадан, както и за освобождение на заложниците, Хамас поздрави Съвета за сигурност за този апел за помирение, само че отхвърли всевъзможни оферти за съглашение за заложниците. И то в същия ден. "

По отношение на военната интервенция в региона на Рафах, която е обект на рецензия от интернационалната общественост, дипломат Йоси Леви Сфари очерта две съществени цели, които Израел има.  

" Първата ни цел е освобождение на заложниците. Тя е ясна. Втората цел е изкореняването на Хамас, т.е. премахване на военните и административни качества на Хамас в Газа. Не можем да реализираме тази цел, в случай че оставим Хамас да господства в Рафах ", сподели посланикът.

На въпроса дали чака тази война да завърши скоро или да продължи и мястото на интернационалната общественост, посланикът на Израел отговори, че не счита, че разисква решение за две страни сред Израел и Хамас.

" Това е несъмнено. Никой не приказва за това. Въпросът е дали има опция за решение за две страни сред Израел и палестинците. Трябва да се запитаме какво решение търсим. Предполагам, че като приказваме за решение, приказваме за спокойно решение. Мирното решение се основава на обучение, смяна в идеологиите, помиряване. Не може да стъпи на ненавист и на предпочитание за заличаване на Израел. Не може да стъпи върху радикалния ислям. Може да се построи единствено от умерени хора, които желаят да живеят в мир с другите. В момента можем ли да приказваме за това бъдеще? Мисля, че е прекомерно рано ", сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР