"Отварят се всичките музеи и галерии. Разрешава се работата на

...
"Отварят се всичките музеи и галерии. Разрешава се работата на
Коментари Харесай

Държавата ще отпусне още 5 милиона лева в помощ на свободните артисти

"Отварят се всичките музеи и галерии. Разрешава се работата на театри и кина. Това за нас са положителни вести и знак, че животът възстановява естествения си темп. " Това съобщи министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет. Той разгласи, че страната ще вкара нови ограничения за подкрепяне на хората на изкуството.

"Археолозите са пуснати. Парите за киното са съхранени и готови. Във всички браншове няма нито един ощетен. Допълнително разписахме една мярка в Министерство на културата, където заделихме 2,5 млн. лева за най-засегнатите създатели - тези на свободна процедура. На тях ще бъдат дадени 3 минимални работни заплати, дружно с осигуровките. Изтече срокът за подаване на документи по тази мярка. Заявленията са над 1000, на следващия ден ще бъде оповестено на кого ще бъдат отпуснати средства ", сподели още Банов.

Той акцентира, че в този момент се минава към ограничения за подсилване на целия бранш.

Министърът на културата уточни, че терминът "свободен актьор " е европейски. В него се включват артисти, режисьори, артисти, танцьори, всички, работещи в областта на артистите.

"За да е по-прегледно към този момент ще ги назовавам създатели ", означи той.

"След диалози с премиера се взе решение за една поддръжка от още 5 милиона лв.. Ние пускаме стратегиите, с цел да може да се работи по тях. Те са за основаване на нови театрални постановки, за нови музикални клипови, нови танцови спектакли и една нова стратегия - планове в региона на образните изкуства ", заяви отрасловият министър.

За всяка от тези 4 стратегии ще бъдат отпуснати по 500 000 лева Общо се отпускат 2,2 млн. лева за фонд "Култура ", също така ще бъдат заделени и 700 000 лева за представления, които да се излъчват онлайн.

"Тази година през норвежка стратегия, на два пъти се разпределят над 7 млн. лева, които са за свободни актьори, неправителствени организации, които се занимават със модерни изкуства. Говорим за съществени планове ", посочи Банов.

Според него ограниченията са съответни и демонстрират грижата на държавното управление към бранша. Той добави, че се работи и по нови спомагателни ограничения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР