Отварянето на процедура за промяна на македонската Конституция може да

...
Отварянето на процедура за промяна на македонската Конституция може да
Коментари Харесай

Може ли процедурата за промяна на македонската Конституция да се окаже взривоопасна?

Отварянето на процедура за смяна на македонската Конституция може да се окаже взривоопасно. Това сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV някогашният ни дипломат в Македония Александър Йорданов.

„ Това е заплахата, по тази причина апелът е да се прояви схващане, разсъдък и отговорност към бъдещето на Македония”, акцентира той.

По думите му отвори ли се процедура за смяна на Конституцията, няма спънка да се трансформират и други текстове, които може и да не касаят името на страната. „ Съдейки от българските народни представители, всичко може да им мине през главата”, разяснява той.

Бившият дипломат посочи, че предстоят три стадия, които произтичат от признатия от македонския парламент контракт сред Македония и Гърция.

По думите му следва да се създадат промени в Констутицията на страната, които би трябвало да се извършат с квалифицирано болшинство.

„ Днес в 12 ч. българско време би трябвало да стартира първият стадий – с 2/3 болшинство депутатите би трябвало да вземат решение, с цел да се пристъпи към процедура за смяна на Конституцията. Днес ще се гласоподава дали да се отвори въпроса за промяната”, обясни Йорданов.

Ако до този миг държавното управление, парламентарното болшинство, което желае тази смяна, не е несъмнено, че ще има депутати и от опозицията от Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ, които да поддържат отварянето на процедурата, доста е допустимо с така наречен парламентарни хватки да се стигне даже до такава обстановка, че единствено се открива съвещанието на Народното събрание, само че не се стига до гласоподаване, уточни той.

Бившият ни дипломат в Македония посочи, че съгласно правилника на македонския парламент за всеки един от стадиите има избрани периоди. „ Първият стадий включва 10 дни, само че от тях 5 към този момент минаха в разглеждане на казуса с тази процедура и с текстовете в комисията за конституционни въпроси. Сега остават още 5 дни, т.е. до края на тази седмица те би трябвало да вземат решение, че отварят процедурата”, уточни той.

Изключено е през днешния ден да завърши всичко, акцентира Александър Йорданов.

Отвори ли се процедурата, ще стартират да постъпват оферти за тези текстове, които е внесло държавното управление, а депутатите могат да вършат други оферти, разнообразни от тези на държавното управление. След това тези оферти ще би трябвало да се гласоподават, само че с нормално болшинство, с цел да станат оферти, които на третия стадий – самото гласоподаване на смяната в Конституцията, да се одобряват или отхвърлят, обясни още някогашният дипломат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР