Отварянето на границата между Албания и Косово може да стане

...
Отварянето на границата между Албания и Косово може да стане
Коментари Харесай

Албания: Отварянето на границата с Косово е реалност

Отварянето на границата сред Албания и Косово може да стане действителност, съобщи министър-председателят на Албания Еди Рама след извършената през вчерашния ден тристранна среща в Нови Сад, предава организация „ ИНА ” представена от БГНЕС.
Декларацията за така наречен „ Малък Шенген ” няма да разреши повече Тирана да бъде упреквана, че се стреми към основаване на „ Велика Албания ”. Свободното придвижване без спомагателен надзор от двете страни на границата ще стане факт, съобщи Рама.
Запитан дали на идната среща на 10 ноември в Охрид ще бъде поканено и Косово, Рама отговори, че поканата е за всички шест страни от Западните Балкани.
Ако Косово въпреки всичко не получи покана, Албания също няма да взе участие, безапелационен беше Рама.
Той обърна внимание, че македонският министър председател Зоран Заев е декларирал, че всички страни от Западните Балкани ще бъдат поканени на срещата в Охрид, а Сърбия не се е противопоставила на това.
„ За мен и за албанците този въпрос не предстои на договаряния ”, съобщи Рама.
На въпрос дали вижда „ Малкия Шенген ” като опция на участието в Европейския съюз, албанският министър председател отхвърли и съобщи, че всичко това е в съгласие с Берлинския развой и няма никакви конфликтни точки или разделяне.
Неслучайно съгласуваната в Нови Сад декларация е озаглавена „ Относно използването на четирите свободи на Европейски Съюз в Западните Балкани ”, акцентира Еди Рама.
Въпреки тези изказвания на албанския министър председател, редица политици в Косово не одобряват концепцията за „ Малък Шенген “, смятайки я за опит да се възвърне стопански Югославия под сръбска доминация. От Прищина предизвестяват, че страните от Западните Балкани би трябвало да се движат към Европейски Съюз, а не да основават някакви подменящи евроинтеграцията обединявания. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР