Отварянето на американската икономика се затруднява от някои обезпокоителни научни

...
Отварянето на американската икономика се затруднява от някои обезпокоителни научни
Коментари Харесай

Неизвестните около коронавируса, които пречат връщането към нормалния живот

Отварянето на американската стопанска система се затруднява от някои притеснителни научни загадки още веднъж новия ковид, които надвишават логистичните разногласия дали има задоволително проби, написа Асошиейтед прес.

В един съвършен свят щяхме да се имунизираме и нещата щяха да се върнат в обикновено русло. Но макар невижданите старания, скоро подготвена ваксина няма да има.
" Ще продължим да носим маски още известно време ", предсказа доктор Рошел Уаленски, началник на инфекциозното поделение на болница " Дженерал хоспитал " в Масачузетс в " Джърнъл ъв ди Америкън Медикъл Асошиейшън ".

Има три огромни незнайни в листата на терзанията.

Кой носи болестта

" Реално незнайното тук, с цел да има цялостна бистрота ", е асимптоматичното разпространение, сподели доктор Дебора Бъркс, координатор на специфичния екип за ковид при Белия дом.

От самото начало управляващите вярно споделиха на хората да си стоят у дома, в случай че се усещат зле. Но съгласно доктор Антъни Фаучи от Националните институти за здравето, някъде сред 25 и 50% от инфектираните хора може да не демонстрират признаци. Това значи, че е невероятно да знаеш дали стоиш до някой инфектиран на опашката на касата в магазина.

А даже и при хора, който въпреки всичко развият признаци , не е ясно тъкмо какъв брой време, откакто се заразят, те могат да популяризират вируса . Това е една от аргументите, заради които съответните американски институции наскоро посъветваха хората да носят маски на обществени места, даже и да съблюдават 2-метрова отдалеченост от близките.

За да бъде още веднъж отворена стопанската система, формалните лица натъртват на нуждата от повече проби за вируса. Това е ключът към откриването и изолирането на инфектираните, към издирването и карантинирането на хората, които може да са били в контакт с тях. Но това не е панацея.

" Ако си направиш тест през днешния ден, това не значи, че на следващия ден, вдруги ден, на третия или четвъртия ден, до момента в който си оставаш контактен, може би с някой, който може и да не знае, че е инфектиран - че можеш да кажеш " аз съм отрицателен ", сподели наскоро Фаучи на брифинг в Белия дом.

Кой има имунитет

Лекарите одобряват, че хората, прекарали COVID-19, ще имат някакъв имунитет против наново заразяване. Те обаче не знаят каква е степента на тази отбрана, нито какъв брой дълго ще трае тя.

Друг основен въпрос: Дали хората, прекарали тежка зараза, имат по-силен имунитет от тези, които са изявили единствено леки признаци, или от тези, които въобще не са имали никакви признаци?

За да схванат, учените преглеждат резултатите от голям брой проби за антитела - протеини, които имунната система основава за битка против инфекцията. Тези проби не откриват дейна зараза като тестванията, нужни при настоящо болните. Те имат за цел да покажат кой към този момент е бил инфектиран - знаейки или незнаейки, в това число и тези, които са показали малко или никакви признаци, или тези, които са били заболели, само че не са могли да и създадат диагностичен тест.

Правейки от ден на ден проби , учените ще изследват нивото на антителата, което наподобява належащо, с цел да е налице имунитет. Те се пробват също по този начин да схванат дали съществуването на избран тип антитела е по-важно от общото им количество.

" Колко дълго трае имунитетът - месец, три, шест, година?, - сподели Фаучи. - Трябва смирено и почтено да признаем, че не знаем всичко. "

Друго затруднение: Продават се десетки проби за антитела без доказателство, че дават обещания резултат. Някои страни оповестяват за извънредно неточни резултати от някои проби. Освен другото, учените би трябвало да потвърждават, ч е тестванията не бъркат антителата против други респираторни инфекции с тези, които пазят от COVID-19.
Ситуацията е толкоз притеснителна, че комисарят на Федералната организация по медикаментите Стивън Хан наскоро предизвести, че неговата организация е дала " позволение за незабавна приложимост " единствено на четири теста, и че интензивно се работи за узаконяване на други проби.

Кой е изложен на риск

Едно от ранните предизвестия си остава : Хората на възраст са изключително уязвими за COVID-19. Същото се отнася и за хора от всички възрасти с някои хронични болести, като белодробни заболявания, сърдечни проблеми и диабет.

Но да си млад и във очевидно положително здраве не е гаранция . Много хора сред 20 и 40 години и даже някои деца се заразяват и в някои случаи умират.

" Някои хора се оправят извънредно добре, а други изцяло се срутват, - сподели Фаучи в изявление пред АП наскоро. - Значи има и нещо друго, с изключение на възраст и съпътстващи болести. "

Това са теории. Може би генетичните разлики играят роля за това по какъв начин организмът реагира на тази зараза, изключително свръхсилната имунна реакция, наречена " цитокинова стихия ", с която се свързват доста смъртни случаи. Някои учени обръщат внимание на разликите в клетъчните рецептори, на точките на досег, които разрешават на вируса да се закачи за клетката и да проникне вътре.

Какъвто и да е " виновникът ", няма по какъв начин да се предскаже кой ще се срине . Това обаче ще придобива все по-важно значение, в случай че някои от пробните лечения, които се изпитват, се окаже сполучлива, сподели Фаучи, тъй като докторите ще би трябвало да знаят дали да концентрират лекуването върху съществено болните или да се пробват бързо да стигнат до новозаразените.

" Ако този вирус се държи като останалите, постоянно ще искаш да го удариш на ранен стадий ", означи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР