Отвъдокеански полъх на промяната се усети тези дни с четири

...
Отвъдокеански полъх на промяната се усети тези дни с четири
Коментари Харесай

Американски герой на Балканите

Отвъдокеански лъх на смяната се усети тези дни с четири вести, които носят печата на Белия дом. Тонът, несъмнено, зададе президентът Доналд Тръмп. Пред 20 000 свои последователи в щата Флорида той започва акцията си за втория мандат като даде обещание да резервира Америка велика.   
Президентът разгласи, че стопанската система на Съединени американски щати в никакъв случай не е била в по-добро положение и запуши устата на всички, които го упрекваха, че е сменил основния зложелател на Съединени американски щати – Русия, като съобщи, че никой не е бил по корав от него в позицията си против Кремъл. Защити  решението си да реалокира американското посолство в Ерусалим, а по отношение на Иран президентът още веднъж осъди " пагубното " съглашение за нуклеарната стратегия на Техеран  и увери, че е наложил " най-тежките наказания, прилагани в миналото против първата държава- кръстник на тероризма в света ".
В речта Тръмп не загатна Балканите, само че три негови дейности дни по-рано ясно демонстрираха и очакванията, и страховете му. След като Американският конгрес даде зелена светлина за българските изтребители, пристигна и формалното известие от Отдела за военно съдействие към Посолството на Съединени американски щати в София, че договорът и съответното предложение за пазаруване на осем изтребители F-16 Block 70, въоръжение и обвързваните с него системи за дълготрайна употреба и поддръжка, както и цялостна подготовка на водачи и спомагателен личен състав, към този момент са импортирани в Министерството на защитата.
В същото време Белият дом съвсем по едно и също време разгласи и имената на новите посланици в България и Сърбия – Херо Мустафа и Антъни Годфри.   

Историята на госпожа Мустафа е сбъдната американска фантазия

Родена е в кюрдско семейство през 1973 година в иракския град Ербил. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 година фамилията й получава право на леговище в Съединени американски щати и заживява в Северна Дакота. Има бакалавърска тапия от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Говори девет езика, в това число арабски, турски, гръцки, съветски, хинди и фарси. Със сигурност ще научи бързо и български, в случай че към този момент не го е направила.
Семейната й история е превърната в документален филм, неслучайно озаглавен  " American Herro ".  Половината й дипломатическа кариера е обвързвана с Балканите и Близкия изток, като е неоспорим специалист по човешки права, превъзмогване на филантропични рецесии и етнически спорове. За разлика от доста свои прародители у нас, които са градили кариера в релативно спокойни страни, Мустафа е претърпяла несгодите на живота в най-конфликтните точки на планетата. Едно от тях е Мосул, където живее с минимална заплата, в бедняшка квартира, нощем слуша по какъв начин мишките гризат пакетираната й храна и катери 7 етажа, с цел да стигне до банята. Дипломатическата й кариера стартира през 1999-а в Атина като политически чиновник по правата на индивида и трафика на хора. Била е консултант в посолството на Съединени американски щати в Индия. Последното й предопределение е Chargé d`affaires в Португалия. Във Вашингтон е била като специфичен асистент на държавния секретар Кондолиза Райс и зам.-държавния секретар по политическите въпроси Уилям Джозеф Бърнс.
Няма подозрение, че през целия си престой у нас, погледът на госпожа Мустафа

ще бъде ориентиран най-вече към Турция и Близкия изток

Особено след опасността на Ердоган към Тръмп, че ще купи от Русия зенитно-ракетния комплекс С- 400 и похвалата от последните дни за личен изтребител, обявявайки го за по-добър и от съветските, и от американските. Обтягането на връзките му с Европа също е реалност и
това слага още веднъж на дневен ред въпроса с бежанците.
Със сигурност, когато става въпрос за поддържане на етническия мир на Балканите, новият американският дипломат у нас ще има диалози както с ръководещите, по този начин и с партията, която 30 години пази салдото у нас и на Балканите – Движение за права и свободи. В това отношение, семейството й е преимущество.
Доста по-различен е обликът на сътрудника й в Сърбия. Антъни Годфри от Виджиния има зад тила си 40 години стаж в американския флот и в дипломацията. Идва напряко от Москва, където бе заместник- дипломат. Но и за него Близкия изток не е непозната територия. Бил е шеф на канцеларията за Ирак и Бюрото за близкоизточни въпроси на Държавния департамент и министър-съветник по политическите въпроси в посолството на Съединени американски щати в Багдад.
Каква ще бъде една от главните му задания се разбра от изявлението на настоящия дипломат на Съединени американски щати в Сърбия Кайл Скот. Той съобщи, че  статуквото на Балканите не е стабилно и  че „ всички губят от протакането на договарянията за Косово ”. Според него политическите среди би трябвало да оставят настрани националистическата изразителност и историческия ревизионизъм и да са наясно, че в този момент е момента за решение на казуса.
Очевидно с новите назначения, Тръмп желае да е сигурен, че бурето с барут на Балканите няма да избухне. Още по-малко в годината, когато би трябвало да подсигури преизбирането си и да довърши своите огромни геополитически и търговски покупко-продажби.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР